Naslovna Biznis Zavod zdravstvenog osiguranja TK: Majstorije naplaćivanja ničega
Zavod zdravstvenog osiguranja TK: Majstorije naplaćivanja ničega

Foto: Prve novine

Zavod zdravstvenog osiguranja TK: Majstorije naplaćivanja ničega

0

Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma, od prije nekoliko godina, zdravstvo u Bosni i Hercegovini je bilo uvjerljivo najlošije u regiji.

Situacija ni danas nije ništa bolja, vjerovatno je još i beznadnija.

Koliko vam se samo puta desilo da uredno plaćate svoje zdravstveno osiguranje, a kada vam na nesreću neki lijek hitno zatreba, šalju vas u apoteke da iste kupite jer su ambulante prazne?

Nestručan kadar, slabo organizovan sistem, zastarjela oprema, neuslovne bolničke sobe, površni pregledi, plaćanje usluga koje se po zakonu ne bi trebale naplaćivati, samo su neki od problema.

Na začelju u usluzi, šampioni u naplati

Možda je i najveći problem glomazna administracija puna stranački podobnog kadra, zaposlenog na klimavim konkursima, kojima je prvi potez nakon zaposlenja otvaranje bolovanja, a prioritet onih malo ¨zdravijih¨ je ispijanje kafe.

Jedan od takvih primjera je Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, o čemu svjedoči najnoviji apsurd iz njihove poslovnice u Srebreniku.

Sagovornica našeg portala kaže kako je radnica na šalteru Zavoda odbila da ovjeri njenu zdravstvenu knjižicu, iako se bez problema prijavila, a njeno zdravstveno osiguranje je redovno plaćano.

-Živjela sam u Sloveniji da bih se prošle godine vratila, prijavila i zaposlila u BiH. Svu tada traženu dokumentaciju sam predala u Zavod, a moja firma je redovno uplaćivala zdravstveno osiguranje punih pet mjeseci. Kada sam odnijela knjižicu na ovjeru, radnica na šalteru je tražila dodatnu dokumentaciju.

Ona napominje da tražene dokumente prilikom prijave nisu zahtijevali i da su njene molbe za objašnjenjem drsko prekinute od strane radnice na šalteru, uz poruku da joj knjižicu neće ovjeriti dok joj ne donese obrazac odjave osiguranja iz Slovenije.

-Pa zašto mi taj dokument nije tražen prilikom prijave ili u proteklih pet mjeseci dok im se plaćao novac za osiguranje – pita se naša sagovornica.

Dakle Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona pet mjeseci je uredno primao novac naše sagovornice, da bi kada joj je zdravstvena knjižica bila potrebna, istu odbili da ovjere, jer im treba dodatni papir.

Kako je to moguće?

Zašto isti dokumenti nisu traženi prilikom same prijave, prije ili poslije neke od uplata?

Uzimati novac, a odbiti uslugu koja je tim novcem plaćana je ništa manje nego krađa!?

Sva ta pitanja naša sagovornica je postavila radnici Zavoda, ali osim drskog ¨ne znam¨ i ¨ne mogu¨ druge odgovore nije dobila.

Da li je došlo do nekog propusta prilikom prijave, vjerovatno jeste, ali treba li to značiti da građani za svoj novac moraju ispravljati greške onih, koji bi trebali da budu u službi građana?

Možda bi neki ljudi i pokušali preći preko sve te nestručnosti i nesposobnosti da se barem pokaže neka vrsta zainteresovanosti i osnovne ljubaznosti.

Da li je umjesto drskosti radnica Zavoda mogla da uradi svoj posao, podigne slušalicu i raspita se kako je došlo do propusta i učini nešto da pomogne?

Vjerovatno je mogla… ili je strah od ispijanja hladne kafe bio preveliki?

Nažalost, u vokabularu administrativnih radnica ili kako ih većina izrevoltiranih građana voli nazvati ¨šalteruša¨ ne postoje riječi poput ¨dobar dan, molim, izvinite…¨, zbog čega je svaki pokušaj pronalaska osnovnog bontona u toj instituciji uzaludan.

(Prve novine)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *