Naslovna Vijesti Društvo Neformalna mreža BPK: Porodica je temelj i oslonac društva
Neformalna mreža BPK: Porodica je temelj i oslonac društva
0

Neformalna mreža BPK: Porodica je temelj i oslonac društva

0

Neformalna mreža za zaštitu djece i porodice koju čine institucije i organizacije u čijem se središtu rada nalaze djeca na nivou Bosanskopodrinjskog kantona (BPK), pres-konferencijom je započela obilježavanje 15. maja, Međunarodnog dana porodice.

Na konferenciji održanoj u sjedištu goraždanskog predstavništva organizacije „World vision“ koja kao član mreže podržava njen rad, govorilo se o značaju posvećivanja pažnje ulozi i značaju porodice u bh. društvu, te o aktivnostima koje su planirane u programu obilježavanja Dana porodice.

Porodica je osnovna jedinica društva i zato ona traži pažnju, zaštitu i podršku od strane njenih članova, ali i cjelokupnog društva – istaknuto je.

“Svakodnevno treba govoriti o značaju porodice, o zdravim porodičnim odnosima, povezanosti članova i članica porodice, zdravoj i otvorenoj komunikaciji, kao i o negativnim i štetnim uticajima na porodicu i porodične vrijednosti. Svaki član porodice treba da da svoj maksimalan doprinos da bi se izgradila jedna zdrava porodica – kazala je ovom prilikom Edina Tabaković iz Porodičnog savjetovališta pri Centru za socijalni rad BPK Goražde.

Ona je uputila i poruku svim porodicama da su najvrijednije i najbolje stvari u životu besplatne, a to su “ljubav, zagrljaj i toplina“.

“Danas su u pitanje dovedene osnovne porodične vrijednosti i mi i na ovaj način skrećemo pažnju na tu činjenicu, pozivamo na vraćanje tim vrijednostima i posvećenost porodici koja je tradicionalno, u Bosni i Hercegovini bila stub društva i snaga zemlje – naglasila je na Amina Sarajlić, saradnica za rad s djecom i mladima u organizaciji “Seka”.

Generalna Skupština Ujedinjenih Nacija je 20.septembra 1993.godine donijela Rezoluciju kojom se 15. maj utvrđuje kao Međunarodni dan porodice.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *