Naslovna Vijesti Društvo Prije 35 godina u Sarajevu otvorene 14. Zimske olimpijske igre
Prije 35 godina u Sarajevu otvorene 14. Zimske olimpijske igre

Prije 35 godina u Sarajevu otvorene 14. Zimske olimpijske igre

0

U Sarajevu su na današnji dan prije 35 godina otvorene XIV Zimske olimpijske igre.

Glavni grad BiH za domaćina ovog prestižnog takmičenja izabrao je Međunarodni olimpijski komitet 1978. godine u Atini. U konkurenciji su bili japanski Saporo i zajednička kandidatura dva švedska grada Falun i Geteborg.

Pored sportskih borilišta, poznati sarajevski domaćinski duh bio je u prvom planu, a cijeli grad živio je u jednom nezaboravnom ambijentu.

Sarajevo je bilo jedan od ukupno 12 gradova organizatora zimskih olimpijskih igara. Te 1984. godine učesnici igara takmičili su se u disciplinama alpsko skijanje (Jahorina i Bjelašnica), bob i sankanje (Trebević), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman), te hokej i umjetničko klizanje u sportskim dvoranama Skenderija i Zetra u Sarajevu.

Program igara obuhvatao je 39 događaja na kojima je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja (274 takmičarke i 998 takmičara). Sarajevo je tako opet bilo mjesto susreta Istoka i Zapada, jer na sarajevsku olimpijadu su došli predstavnici zemalja i istočnog i zapadnog bloka. ZOI ’84 pratilo je preko 7.500 predstavnika medijskih kuća iz 41 zemlje, a procijenjeno je da je ovaj događaj, posredstvom televizije, pratilo više od 2.5 milijarde gledalaca.

Igre su, i po broju učesnika i po uspješnosti organizacije, nadmašile sve dosadašnje, a zatvorene su 19. februara 1984. godine riječima tadašnjeg predsjednika Međunarodnog organizacionog komiteta Juan Antonio Samarana “Doviđenja drago Sarajevo!”

(Avaz.ba)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *