Naslovna Vijesti Društvo BiH postaje poligon odmjeravanja snaga Zapada i Rusije
BiH postaje poligon odmjeravanja snaga Zapada i Rusije
0

BiH postaje poligon odmjeravanja snaga Zapada i Rusije

0

Nakon osam godina čekanja, Bosna i Hercegovina dobila je aktivaciju Akcijskog plana za članstvo.

Zvaničnici NATO, onako usput, priznat će da je dalje insistiranje na knjiženju vojne imovine izgubilo smisao. Upisano je na državu BiH, odnosno njeno Ministarstvo odbrane 33, od 57 perspektivnih vojnih objekata. Sudovi su donijeli jos desetak pravosnažnih presuda u korist MO BiH, piše Dnevni avaz.

Katastarski haos

Strani zvaničnici prenijet će potpisniku ovih redova da je NATO prije osam godina htio izaći ususret BiH. Kada se razgovaralo o tome koji uslov postaviti za aktiviranje MAP-a, dilema je bila između dalje reforme odbrane ili uknjižbe imovine. Stranci su se odlučili za ovo drugo, vjerujući da je realnije ostvarivo od reformi. To su im potvrdili i bh. zvaničnici s kojima su razgovarali.

A onda je spoznata ne samo sva kompliciranost birokratije u BiH, već i čudna haotičnost JNA. Otkriveno je da velikog broja impresivnih vojnih objekata uopće nema u katastarskim i gruntovnim knjigama!?

Nakon nekoliko godina preipitivanja i ubjeđivanja, NATO je prihvatio da nastavi dalje s BiH.

Pred našom državom sada su novi koraci na putu k ulasku u ovaj vojni savez.

Obzirom na tijesne, preciznije sluganske odnose čelnika iz entiteta Republika Srpska prema Moskvi, te sve jačeg sukoba Alijanse s Rusijom, BiH je na najboljem putu da postanje novi poligon odmjeravanja snaga.

I upravo to moglo bi u sjenu staviti neophodne reforme u oblasti obrane, sigurnosti, vladavine prava…

Da se razumijemo, niko neće tražiti da se BiH naopako okrene (mada bi bilo dobro, svakako je država sistemski nasađena naglavačke!).

Kada pogledamo ko je već u NATO, onda je jasno da reforme koje se očekuju od BiH neće biti ni teške ni bolne. Puno toga je već urađeno. No hoće biti neophodne i dobre upravo za BiH.

Savez s EU

U Briselu je jučer i sam generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg istakao da ovaj vojni savez ruku pod ruku s Evropskom unijom nastupa na zapadnom Balkanu. On je istakao da saradnja ove dvije institucije u Briselu nikada nije bila tako dinamična, sveobuhvatna i koordinirana.

I to se neće promijeniti čak ni ako izbori za Evropski parlamentu maju naredne godine donesu ono što niko ne očekuje, niti je relno ‘ pobjedu ekstremističkih i populističkih partija. Jer, čak i oni smatraju da je NATO bitan i da ga se ne treba remetiti i ugrožavati.

Nakon aktiviranja MAP-a, BiH slijedi i kandidatski status za EU. Prije ili kasnije. U kombinaciji s ruskom “pobunom”, ova zemlja, kao objekat, korača prema neophodnoj transformaciji.

Iskoračili smo iz dejtonske u briselsku fazu. Put će biti riskantan, trnovit pa i nesiguran.

No, niko na Zapadu ne može ostaviti “rupu u stomaku”. Zbog sebe, ne zbog nas.

(Dnevni avaz)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *