Naslovna Vijesti Društvo Zagađenje zraka u BiH skraćuje život i do šest mjeseci
Zagađenje zraka u BiH skraćuje život i do šest mjeseci

Foto: AQLI

0

Zagađenje zraka u BiH skraćuje život i do šest mjeseci

0

Zagađenje zraka, prouzrokovano u velikoj mjeri sagorijevanjem fosilnih goriva smanjuje životni vijek u prosjeku dvije godine, zbog čega se smatra glavnim ubicom na svijetu, potvrdila su nova istraživanja. Crna brojka za našu zemlju iznosi šest mjeseci.

Istraživači Univerziteta u Chicagu pokrenuli su web stranicu, odnosno novi indeks kvaliteta životne sredine (AQLI) koji korisnicima govori koliko godina života bi ih moglo koštati zagađenje zraka prema regiji ili zemlji u kojoj žive.

Prema AQLI-u, zagađenje zraka skraćuje u prosjeku za tri mjeseca životni vijek Bosanaca i Hercegovaca. Najveće zagađenje ovaj indeks bilježi na sjeveru i sjeveroistoku BiH gdje polucija skraćuje život stanovnika i do pola godine.

Slična situacija je i u zemljama okruženja gdje zagađenje zraka skraćuje život stanovnika najviše do godinu dana.

Male čestice zagađenog zraka skraćuju život više od jednog dima cigarete, što poluciju predstavlja većom prijetnjom za zdravlje ljudi, nego što su to HIV ili AIDS, tvrde istraživači.

Ovaj indeks pokazuje kako ljudi u pojedinim dijelovima Indije žive 11 godina kraće zbog visokog nivoa zagađenja zraka. Životni vijek u ovoj južnoazijskog državi iznosi nešto ispod 69 godina.

Pored Indije, Kina i Indonezija također su među zemljama u kojima zagađenje zraka najviše pogađa stanovnike, što njihove živote smanjuje za čak sedam godina, pokazuje nova web stranica.

Samo nekoliko od indijskih stotinu najzagađenih gradova na svijetu napravilo je planove za borbu protiv zagađenja zraka, uprkos tome što je Svjetska zdravstvena orgnanizacija to od njih zatražila još prije tri godine.

Naučnici iz Chicaga vjeruju kako će stranica koju su pokrenuli poslužiti vlastima u pokretanju novih reformi koje promoviraju bolji kvalitet zraka.

(Klix.ba)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *