Naslovna Preporuka ANALIZA: Europska unija osuđena je na izumiranje
ANALIZA: Europska unija osuđena je na izumiranje
0

ANALIZA: Europska unija osuđena je na izumiranje

0

Evropska unija osuđena je na izumiranje, tvrdi to u svojoj najnovijoj analizi poznati evropski politički analitičar George Friedman.

Friedman je svoju analizu prikazao kroz nekoliko mapa,  Pomoći njih ukazao je na suprotnosti prirodnih granica između zapadne  i južne Evrope. Također, navodi da južnoeuropska privreda ima manje koristi od Europske unije nego sjeverna.

“Italija, Španija i Grčka zarobljeni su u monetarnoj uniji s Njemačkom koja je izvozno orijentirano gospodarstvo, tvrdi Friedman. Problemi u bankarskom sustavu južnih članica EU mogli bi za sobom povući čitav finansijski sistem”, piše u Friedmanovoj analizi, prenosi Express.hr.

Nadalje, on tvrdi da Francuska, Velika Britanija i nordijske zemlje imaju različite ciljeve, ali i različite temelje privrede od ostatka Europske unije.

“Francuska želi biti ekonomski kontrapunkt Njemačkoj, ali nemaju dovoljno razvijenu privredu. Britanci su odlučili napustiti EU, ali svejedno ne žele dopustiti vojni rast Unije. Pokušavaju ostati dovoljno dobri prijatelji s SAD-om, ali istovremeno žele ostati neprocjenjivi partner Uniji. Sve te države žele održati značajnu dozu samostalnosti u odlučivanju o sigurnosnim pitanjima”, ističe Friedman.

 S druge strane, navodi on, istočna Europa teži sve većoj sigurnosnoj integraciji zato što su još uvijek svježa sjećanja na sovjetski savez i hiljade vojnika koji su osiguravali bratstvo i jedinstvo na istoku Europe. Takve podjele dovele su do rasta nacionalizma u raznim državama Europe.

“Zemljopis europskog kontinenta doveo je do velikih razlika među državama. Kako EU slabi, regionalne i lokalne potrebe izlaze u prvi plan, a podjele postaju sve dublje”, zaključio je Friedman u svojoj analizi.

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *