Naslovna Vijesti Društvo Stručnjaci u SAD-u: Kada bi svi nosili masku, do marta bismo spasili 130.000 života
Stručnjaci u SAD-u: Kada bi svi nosili masku, do marta bismo spasili 130.000 života
0

Stručnjaci u SAD-u: Kada bi svi nosili masku, do marta bismo spasili 130.000 života

0

Koliko zapravo maske mogu biti učinkovite, ljekari i naučnici upozoravaju već mjesecima. Sada kada se bliži dolazak i prvih vakcina na tržište, medicinari pozivaju na strpljenje i dodatni oprez kako bi se zaštitili i spasili ljudski životi.

“Zaista smo u ratu s ovim virusom. Ali ne smijemo zaboraviti da imamo tajno oružje. Stoga, umanjite sve interakcije izvan vašeg domaćinstva i stalno nosite masku”, upozorio je američki hirurg Jerome M. Adams.

Nova projekcija Instituta za zdravstvene metrike i evaluaciju (IHME) s Univerziteta u Washingtonu predviđa da bi broj preminulih od COVID-a 19 u SAD-u mogao premašiti brojku od 470.000 do 1. marta 2021. godine, ukoliko se nastave trenutni trendovi, piše Healthline.

Naučnici IHME-a napominju, međutim, da ovaj broj preminulih nije neizbježan. Kako ističu, samo kada bi 95 posto stanovništva SAD-a nosilo masku, mogli bi se spasiti životi 130.000 ljudi. Čak i da samo 85 posto Amerikanaca nosi masku, moglo bi se spriječiti gotovo 96.000 smrtnih slučajeva.

Dodatni razlozi za nošenje maske su i zaštita ekonomije. Podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da bi povećanje nošenja maski od samo 15 posto moglo spriječiti potrebu za uvođenjem lockdowna, ali i umanjiti ekonomske gubitke za čak jednu milijardu dolara.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *