Naslovna Vijesti Svijet Fauci: Efikasna vakcina protiv korone trebala bi biti dostupna krajem decembra ili početkom januara
Fauci: Efikasna vakcina protiv korone trebala bi biti dostupna krajem decembra ili početkom januara
0

Fauci: Efikasna vakcina protiv korone trebala bi biti dostupna krajem decembra ili početkom januara

0

Na osnovu sadašnjih projekcija vodećih proizvođača vakcina kompanija Moderne i Pfizera, Amerikanci će vjerovatno tokom decembra saznati hoće li ili neće imati sigurnu i efikasnu vakcinu.

“Prve privremene rezultate kliničkih istraživanja trebali bismo, kako se nadamo, imati već u roku od nekoliko sedmica”, kazao je Fauci.

Obje kompanije, Moderna i Pfizer, počele su završnu fazu kliničkih testova krajem jula, a u oba klinička ispitivanja učestvuju deseci hiljada ljudi.

Moderna je ranije u četvrtak objavila da bi narednog mjeseca mogla imati prve privremene rezultata testova, dok je Pfizer, koji je prvobitno trebao te privremene rezultate objaviti u oktobru, taj rok sada pomakao na kasniji datum. najvjerovatnije odmah nakon američkih predsjedničkih izbora koji se održavaju 3. novembra.

Rezultate kliničkih ispitivanja morat će pregledati i američka Uprava za hranu i lijekove te Centar za kontrolu i prevenciju bolesti koji bi trebao dati preporuke o tome koje bi grupe stanovništva prve trebale biti vakcinisane, piše Reuters.

Fauci je dodao da bi to u praksi značilo da bi prve doze vakcine trebali dobiti pojedinci kojima je ono najpotrebnije “do kraja decembra ili početkom januara”.

On je, međutim, naglasio da će čak i ako vakcina bude efikasna u zaštiti protiv koronavirusa, proći dosta vrmena dok “vakcinom pokrenut imunitet ne ojača nacionalno i globalno”. Istakao je da se život neće vratiti u normalu najmanje do kraja 2021. godine.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *