Naslovna Vijesti Svijet Evropa dozvolila letove problematičnog Boeinga 737 Max, ali ne i američki FAA
Evropa dozvolila letove problematičnog Boeinga 737 Max, ali ne i američki FAA
0

Evropa dozvolila letove problematičnog Boeinga 737 Max, ali ne i američki FAA

0

Evropska agencija za sigurnost avijacije (EASA) potvrdila je da je Boeingov problematični putnički avion Boeing 737 Max sada siguran te da se može vratiti u službu.

Direktor EASA-e Patrick Ky je za Bloomberg izjavio da je zadovoljan promjenama koje je Boeing napravio na modelu 737 Max. Nakon obavljenih testnih letova u septembru, EASA pregelda dokumentaciju te namjerava izdati direktivu narednog mjeseca. Stoga bi 737 Max mogao ponovo letjeti prije kraja ove godine u nekim regijama.
“Naše analize su pokazale da je siguran, postignuti nivo sigurnosti je dovoljno visok za nas. Ipak, razgovarali smo s Boeingom o trećem senzoru koji bi mogao ponuditi veću sigurnost”, rekao je Ky.U međuvremenu Američka federalna administracija za avijaciju (FAA), koja je glavno tijelo za certificiranje Boeingovih aviona, još uvijek nije donijela odluku o nastavku letova.
Šef FAA-ja Steve Dickinson je letio Maxom prošlog mjeseca te je izjavio da je zadovoljan, ali proces još uvijek nije završen.Boeing 737 Max je ranije bio najprodavaniji u cijeloj floti, a sada će biti preimenovan u 737-8 nakon što je prizemljen duže od godinu dana. Zabrana letova je uslijedila nakon dvije fatalne avionske nesreće u Indoneziji i Etiopiji u kojima je poginulo 346 ljudi. U oba slučaja je uzrok softverski problem zbog kojeg je avion neočekivano nosom ponirao nedugo nakon polijetanja.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *