Naslovna Vijesti Region Susret Erdogana i Vučića u Istanbulu: Srbija ne želi bilo kakav sukob sa Turskom
Susret Erdogana i Vučića u Istanbulu: Srbija ne želi bilo kakav sukob sa Turskom
0

Susret Erdogana i Vučića u Istanbulu: Srbija ne želi bilo kakav sukob sa Turskom

0

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić susreo se jučer u Istanbulu sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Vučić je poručio da su razgovarali i o tome “kako da čuvaju mir i stabilnost” u regiji.

Kako je naveo na svom Instagram profilu, Erdogan je pokazao veliko poštovanje prema Srbiji.

“Ako pogledate gdje smo sve bili u posljednjih mjesec dana, vidi se jedna živa aktivnost, velika borba u teškim uslovima da sačuvamo našu ekonomiju”, objavio je Vučić na spomenutoj društvenoj mreži.

Tema razgovora bili su i odnosi u regiji sa naglaskom na odnose između Srbije i Kosova.

“Razgovarali smo i o regionalnim odnosima, kako možemo da čuvamo mir i stabilnost, kao i o našoj saradnji u međunarodnim organizacijama i institucijama”, naveo je.

Vučić je komentarisao raniju izjavu da Turska ne bi željela da Srbija nekim drugim zemljama bude štit u borbi protiv Turske, prenosi RTS. Poručio je da ne želi nikakve sukobe sa Turskom.

“Mi želimo da imamo dobre odnose i to je sve. Sa druge strane imamo naše grčke prijatelje, ali to se podrazumijeva. Srbija ima svoj put mira, ekonomskog napretka i to su naši interesi. Poštujemo ljude koji pokazuju respekt prema našoj zemlji i uvijek ćemo tako da se ponašamo. Mi da budemo čuvari svih drugih… Skupu smo cijenu platili i u 14. vijeku i mnogo vijekova kasnije”, dodao je.

Prema njegovim riječima, dramatično se mijenjaju karte na regionalnoj sceni i svijetu te da je Srbija dobila na značaju poslije sastanka u Washingtonu. Također tvrdi da se promijenio odnos drugih zemalja prema njoj.

Izjavio je da je sa Erdoganom razgovarao i o otvaranju srbijansko-turske industrijske zone u Srbiji, a u kojoj bi poslovale zajedničke kompanije.

 

 

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *