Naslovna Vijesti Svijet Kurz o dosadašnjoj raspodjeli migranata u zemljama EU: Ovako više neće moći
Kurz o dosadašnjoj raspodjeli migranata u zemljama EU: Ovako više neće moći
0

Kurz o dosadašnjoj raspodjeli migranata u zemljama EU: Ovako više neće moći

0

Kurz je u razgovoru za AFP aludirao na prethodne napore Evropske komisije da uvede obavezne kvote migranata za sve članice EU, što su odbile mnoge istočne i srednjoevropske zemlje.

“Otkrili smo da distribucija migranata u Evropi nije uspjela i mnoge države to odbijaju. Ovako neće ići”, rekao je.

Danas će Brisel objaviti svoj najnoviji prijedlog politike azila zemalja EU.

Komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson želi da 27 država članica podijeli teret rješavanja migrantske krize odnosno tražilaca azila koji uglavnom dolaze na južne obale bloka u Grčku, Italiju i Španiju. Ponovo je pokrenula ideju obaveznog dijeljenja.

Kurz je rekao da pozdravlja to što se Evropska komisija bavi temom azila i migracija.

“Ovu temu možemo riješiti samo zajedno. Bolja zaštita vanjskih granica EU, udružena borba protiv krijumčara, ali i udružena pomoć tamo gdje je potrebna (u zemljama odakle dolaze izbjeglice). To je put koji je potreban “, rekao je Austrijanac.

Austrija i druge manje države, poput Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke, u prošlosti su se izjasnile protiv bilo kakve obavezne raspodjele tražilaca azila.

Treba podsjetiti da je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predložila ukidanje Dublinske uredbe, osporavanog temelja politike azila EU-a. Po toj uredbi, zahtjeve za azilom obrađuje prva zemlja EU-a u koju je migrant došao.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *