Naslovna Vijesti Region Planira se rušenje turističkog bisera i jednog od simbola Splita
Planira se rušenje turističkog bisera i jednog od simbola Splita
0

Planira se rušenje turističkog bisera i jednog od simbola Splita

0

Novi toranj bi trebalo da bude jednake visine kao i dosadašnji, ali s jednom etažom manje zbog željene veće visine spratova. Prema neslužbenim najavama, Marjan će biti manji za 6,5 hiljada kvadrata i nastojat će da ga približe njegovom izvornom obliku iz šezdesetih godina prošlog vijeka.

Adris grupa će pokušati da neutralizuje posljedice nikad dovršene obnove zgrade koju je prije 15-ak godina započeo Željko Kerum, hrvatski političar i poduzetnik.

Između ostalog uklonit će se dva velika hotelska aneksa, koja su nazvana apartmanima, no u javnosti su se pojavile sumnje da se zapravo radi o stanovima, a neće više biti ni dvostruke staklene fasade koja je neobičnom bojom bola oči.
Formirat će se veliko unutrašnje dvorište, odnosno atrij, a sama fasada pratit će originalne zamisli prilikom prvotnog projektiranja Zapadne obale, što uključuje čak i boju kamena, piše Tportal.hr.

Sam hotel Marjan nije pojedinačno zaštićen kao kulturno dobro, ali je postao dio prepoznatljive slike grada i značajno je turističko i istorijsko mjesto za Splićane.

Jurica Pavičić, književnik i novinar je za Jutarnji list prokomentarisao novu najavu gradnje, međutim s gorčinom jer se i dalje sjeća kako je izvedena Kerumova obnova hotela.

“Adris grupa je preuzela monstruozni splitski rohbau i, kako medeno obećavaju, planiraju veliku obnovu. Obećanja zvuče ugodno: obećava se novi projekt studija 3LHD, najavljuje se da će hotel sniziti, smanjiti metastazirane volumene i približiti ga izvornom Perkovićevu projektu. I dok čovjek sluša kako novi vlasnici prosipaju milozvučne bombone, gotovo da povjeruje u razvojnu liniju našeg liberalnog kapitalizma – da prvo na red dođu tranzicijski špekulanti, glodavci prvobitne akumulacije, a onda prosvijećeni kapitalisti druge, apgrejdane faze”, napisao je on.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *