Naslovna Vijesti Društvo Bivši britanski šef cyber sigurnosti upozorava na kinesko prikupljanje podataka
Bivši britanski šef cyber sigurnosti upozorava na kinesko prikupljanje podataka
0

Bivši britanski šef cyber sigurnosti upozorava na kinesko prikupljanje podataka

0

Iako aplikacije poput TikToka možda ne predstavljaju neposrednu sigurnosnu prijetnju, Martin je rekao da bi njihova sposobnost prikupljanja ogromnih količina korisničkih podataka mogla pomoći Kini da razvije “konkurentsku prednost” u umjetnoj inteligenciji i kapacitetima “velikog nadzora” koji predstavljaju rizik za zapadne demokratije.

Ciaran Martin koji je odlučio da se posveti privatnom poslu nakon što je 6,5 godina proveo na čelu Nacionalnog centra za kibernetsku sigurnost, jedne od institucija sa najboljim resursima, u intervjuu za Politico kazao je da zapadne zemlje moraju dobro razmisliti o budućim modelima zaštite podataka.

“Moramo voditi računa o rizicima pristupa podacima o stanovništvu”, rekao je Martin, referirajući se na demografske podatke o navikama i identitetima cijele populacije.

TikTok, hiperpopularnu aplikaciju za razmjenu videozapisa, američka vlada označila je sigurnosnom prijetnjom i prisilila da proda svoje američke operacije američkoj tehnološkoj kompaniji Oracle. No, smatra se da taj potez ne štiti američku sigurnost jer će ByteDanceu, matičnoj kompaniji TikToka, biti prepuštena kontrola nad algoritmom aplikacije.

Američko Ministarstvo trgovine je u petak saopćilo da će zabraniti ljudima u Sjedinjenim Državama preuzimanje aplikacije od nedjelje.

Ciaran Martin je TikTok okarakterisao kao sigurnosnu prijetnju, ali je rekao da “sve što ima veze s društvenim mrežama i podacima predstavlja niz izazova gdje bi ljudi trebali biti vrlo pažljivi”.

“Rizik nadilazi TikTok”, poentirao je Ciaran Martin za Politico.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *