Naslovna Vijesti Ekonomija Grčka skače u spas turizma: Pokrenuti trajekti ka otocima, otvoreni kafići i barovi
Grčka skače u spas turizma: Pokrenuti trajekti ka otocima, otvoreni kafići i barovi
0

Grčka skače u spas turizma: Pokrenuti trajekti ka otocima, otvoreni kafići i barovi

0

Putovanja na otoke generalno su ukinuta od uvođenja restriktivnih mjera krajem marta, a samo je snabdjevačima robama i mještanima s trajnom dozvolom boravka bio dopušten pristup.

Niska stopa zaraze u pandemiji COVID-19 u Grčkoj nagnala je, međutim, vladu da pokrene turističku sezonu ranije od očekivanog datuma, 15. juna, dok se ostale mediteranske zemlje – među kojima su Italija, Španija i Turska – bore sa težom epidemijom virusa.

Društveno distanciranje i limitiranje broja putnika uvedeni su na trajektima i u restoranima, dok su zdravstvene službe proširene na otocima, a jedinice intenzivne njege uspostavljene su na pet otoka – Lesbosu, Samosu, Rhodosu, Zakynthosu i Corfuu, skupa s postojećim kapacitetima na otoku Kreti.

Turizam je vitalan dio grčke ekonomije, s učešćem od 10 posto u prilivu gotovog novca i brojnim drugim seklundarnim koristima. Više od 34 miliona turista posjetilo je Grčku u prošloj godini i potrošili su više od 18,2 milijardi eura, sudeći po podacima centralne vlade, prenosi Associated Press.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *