Naslovna Vijesti Ekonomija Lufthansa od juna planira letove za Dubrovnik
Lufthansa od juna planira letove za Dubrovnik
0

Lufthansa od juna planira letove za Dubrovnik

0

List Bild am Sonntag, pozivajući se na izvore iz ove korporacije, navodi da se na popisu destinacija nalaze: Kreta, Rodos, Dubrovnik, Faro, Venecija, Ibica, Majorka i Malaga. Letovi ka Majorci, kako se navodi, biće posebno učestali. Ukoliko ovaj novi plan letenja za juni stupi na snagu, ponovo će se u zračnom prometu naći još 80 aviona ove kompanije.

Prema ovom izvještaju, tako bi tokom juna trebalo saobraćati ukupno 160 njenih aviona. Međutim, veliki dio Lufthansine flote i dalje je van upotrebe, jer ova njemačka aviokompanija raspolaže sa ukupno 760 aviona.

“Najveća kriza do sada”

Od trenutka kada se međunarodni zračni promet zaustavio zbog posljedica pandemije Lufthansa se, kao i brojne druge kompanije, našla u nezavidnoj finansijskoj situaciji.

“Ovo je najveća kriza do sada”, rekao je direktor Lufthanse Carsten Spohr. Pogled na brojeve pokazuje koliko je na kompaniju uticala pandemija: Prošle godine je u aprilu avionima koji pripadaju ovom koncernu prevezeno 350.000 putnika, a u istom periodu ove godine je ta brojka iznosila svega oko 3.000.

“Broj putnika u Lufthansi trenutno je samo maksimalno jedan posto od nivoa u prošloj godini”, izvijestio je Spohr na virtuelnom sastanku Lufthansinih čelnika početkom maja.

“Ili da kažem drugačije: pad broja putnika iznosio je 99 posto.

“Kriza je pogodila i brojne zaposlenike. Oko 80.000 njih trenutno radi u modusu skraćenog radnog vremena. Inače, Lufthansa grupacija zapošljava ukupno oko 138.000 osoba. Bez finansiranja vlade, kako je istaknuto, Lufthansa bi bankrotirala.

Državna finansijska injekcija za Lufthansu, kako je navedeno iz kompanije, trebala bi iznositi oko devet milijardi eura. Razgovori sa predstavnicima Fonda za ekonomsku stabilizaciju (WSF), koji je posebno osnovan radi pomoći tokom korona-krize, odvijaju se u dobrom smjeru i trebali bi ubrzo biti okončani kako bi se osigurala solventnost Lufthanse. Prema pisanju lista Bild am Sonntag, kredit u milijardama eura Lufthansa neće morati vraćati do kraja 2023. godine.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *