Naslovna Vijesti Svijet WHO: Južna Amerika postaje novo žarište koronavirusa, Brazil najteže pogođen
WHO: Južna Amerika postaje novo žarište koronavirusa, Brazil najteže pogođen
0

WHO: Južna Amerika postaje novo žarište koronavirusa, Brazil najteže pogođen

0

CNBC piše da upravo Brazil ima najveći broj zaraženih nego bilo koja druga država Južne Amerike, a izvršni direktor programa za hitne slučajeve WHO-a Mike Ryan istakao je da je u ovoj zemlji do sada potvrđeno 300.000 slučajeva zaraze te 19.000 žrtava.

“Primjećeno je da je u mnogim zemljama Južne Amerike porastao broj zaraženih i zbog toga postoji velika zabrinutost, ali je sigurno Brazil za sada najteže pogođen. U određenom smislu, Južna Amerika je postala novo žarište pandemije koronavirusa”, kazao je Ryan.

Ryan je naglasio da je Vlada Brazila odobrila širu upotrebu lijeka protiv malarije hidroksihlorokin u svrhu liječenja COVID-19, a za isti je predsjednik SAD-a Donald Trump također kazao da trenutno djeluje protiv infekcija.

U nekoliko studija je izražena sumnja za ovakvim tvrdnjama i u efikasnost lijeka, a ona koja je objavljena ranije u petak pokazala je da pacijenti koji su tretirani tim lijekom imaju veći rizik od smrti od onih koji ga nisu koristili.

“Trenutni klinički dokazi ne podržavaju široku upotrebu hidroksihlorokina za liječenje COVID-19, sve dok se ispitivanja ne završe i ne budemo imali konačne rezultate”, istakao je Ryan.

Većina slučajeva u Brazilu nalazi se u regiji Sao Paulo, kazao je Ryan i dodao da su pogođene i savezne države Rio de Janeiro, Ceara, Amazonas i Pernambuco te da WHO aktivno pruža podršku brazilskoj vladi za borbu protiv koronavirusa.

“Kada je riječ o postotku zaraženih on je najveći u Amazonasu. Riječ je oko 490 zaraženih osoba na 100.000 stanovnika”, naveo je Ryan.

Država Amazonas u kojoj preovladavaju ruralna područja, upozorila je prošlog mjeseca da je njen zdravstveni sistem pretrpan pacijentima zaraženih koronavirusom. Doktorica Marija van Kerkhove, šefica Odjeljenja za bolesti i zoonozu pri WHO-u je naglasila da je veoma važno da se sve zemlje uključe u zaštitu svoje populacije od ovog zdravstvenog rizika.

“Sve zemlje imaju ranjivu populaciju i vidimo sve veći primjere otežanih simptoma bolesti i loših krajnjih ishoda. Samim time je ranjiva kategorija nejednaka u odnosu na ostale”, kazala je Van Kerkhove.

WHO je u martu proglasila da žarište koronavirusa više nije Kina u kojoj se i pojavio te da se on premjestio u Evropu. Virus je do sada zarazii više od 5,1 milion ljudi globalno i odnio 335.063 ljudskih života, pokazuju podaci Univerziteta Johns Hopkins.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *