Naslovna Vijesti Ekonomija Turska će nakon pandemije ostvariti najbrži oporavak među turističkim destinacijama
Turska će nakon pandemije ostvariti najbrži oporavak među turističkim destinacijama
0

Turska će nakon pandemije ostvariti najbrži oporavak među turističkim destinacijama

0

Turističkoj industriji u Turskoj, koja čini oko 10% globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), nanesena je najveća šteta, jer su zemlje zatvorile granice i avioni nisu letjeli, piše Dailysabah.com.

Mnoge zemlje posljednjih dana ulažu napore za postepeno i ponovno otvaranje turističke sezone, uključujući Tursku, koja se nada da će domaći turizam započeti nakon 28. maja ako broj slučajeva koronavirusa nastavi opadati.

Istraživanjem su bile obuhvaćene 822 kompanije i 1.468 turističkih stručnjaka iz 45 zemalja, uključujući Njemačku, Sjedinjene Američke Države, Australiju, Belgiju, Francusku, Nizozemsku, Španiju, Italiju i Rusiju, želeći iznijeti opće mišljenje o posljedicama pandemije po industriju.

“Turska se našla na prvom mjestu sa stopom od 12,2% odgovora na pitanje koja turistička odredišta bi se mogla najbrže oporaviti nakon izbijanja koronavirusa. Sektor smatra da Turska može proći kroz ovaj proces brže od ostalih zemalja. Tursku slijedi Tajland s 11,7%. Kina je na trećem mjestu sa 9,2%”, kazao je Necip Fuat Ersoy, vodeći partner foruma.

Turski ministar turizma Mehmet Nuri Ersoy rekao je da se planira ponovo započeti domaći turizam 28. maja, a međunarodni turizam započet će sredinom juna. Dodao je da će međunarodni letovi za većinu zemalja biti pokrenuti do sredine juna.

U međuvremenu, Turska obaviještava 70 zemalja o zdravstvenoj infrastrukturi zemlje u okviru pandemije. Turska je detaljno objasnila da je zemlja sigurno mjesto za turizam što se tiče mjera protiv COVID-19.

Turkish Airlines izabran je među prvih pet avioprijevoznika koji su postigli veliki uspjeh u trenutku nastavka poslovanja.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *