Naslovna Vijesti Svijet Čak 25 posto Amerikanaca bi moglo ostati bez posla, oporavak traži vrijeme
Čak 25 posto Amerikanaca bi moglo ostati bez posla, oporavak traži vrijeme
0

Čak 25 posto Amerikanaca bi moglo ostati bez posla, oporavak traži vrijeme

0

U intervjuu CBS-ovom informativnom programu “60 minuta” Powell se više puta vratio zdravstvenim pitanjima kao središnjim za uspjeh ponovnog američkog ekonomskog otvaranja, pozvao je Amerikance da pomažu jedni drugima pridržavajući se pravila socijalne distance te državne i lokalne vlasti da ukidaju ograničenja na socijalne i ekonomske aktivnosti. Javno je pozvao ljude da peru ruke i nose maske kako bi pomogli oporavku, prenosi Hina.

“Oporavak će biti dug put čak i ako budu najbolje prilike”, rekao je Powell te dodao da će biti gubitaka posla vjerovatno do juna te da je za skok potrebno da se “prikupi novac”.

Vlada će trebati omogućiti finansijsku pomoć firmama i porodicama od tri do šest, pa i više mjeseci, a neki dijelovi ekonomije poput turističke industrije i zabave mogli bi biti pod pritiskom dok se ne nađe vakcina.

Privredna devastacija već je ozbiljna. Powell je rekao da bi nezaposlenost mogla doseći 25 posto prije nego što počne padati, a bruto domaći proizvod mogao bi doseći godišnju stopu pada od 20 posto u razdoblju od aprila do juna. Taj pad podsjeća na Veliku depresiju ‘30-ih godina, ali takav dugotrajni pad nije vjerovatan.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *