Naslovna Vijesti Svijet Pojedini stručnjaci ne preporučuju lijek za kojeg Trump tvrdi da je učinkovit protiv koronavirusa
Pojedini stručnjaci ne preporučuju lijek za kojeg Trump tvrdi da je učinkovit protiv koronavirusa
0

Pojedini stručnjaci ne preporučuju lijek za kojeg Trump tvrdi da je učinkovit protiv koronavirusa

0

U martu je američki predsjednik na konferenciji za štampu promovisao hidroksiklorokin, lijek protiv malarije, kao učinkovitog za liječenje koronavirusa kazavši: “Siguran sam da bi to trebali pokušati.” Nakon toga tweetovao je da bi ga trebalo uzimati u kombinaciji sa antibiotikom azitromicinom. U nedjelju je ponovo rekao da “postoje vrlo snažni znakovi” koji ukazuju na učinkovito dejstvo ovog lijeka kada je u pitanju tretman zaraženih od koronavirusa, prenosi The Guardian.

Trumpu su se više puta usprotivili zdravstveni stručnjaci uključujući i njegovog savjetnika za zarazne bolesti Anthonyja Faučija koji je upozorio da postoje samo “anegdotski dokazi” da je lijek od pomoći.

Součen sa protivljenjem zdravstvenih stručnjaka zbog kako su objasnili zabluda i lažnih tvrdnji Trump je novinarima rekao da je on ipak “pametan momak” i da je bio u pravu.

Domaćini emisija na Fox Newsu promovisali su hidroksiklorokin, a prošle nedjelje je Uprava za hranu i lijekove (FDA) obezbijedila ovaj lijek sa odobrenjem za hitnu upotrebu na pacijentima zaraženim koronavirusom iako nije provela klinička ispitivanja kako vi utvrdila njegovu učinkovitost. Državni zvaničnici rekli su da se oko 4.000 teško bolesnih pacijenata sada liječi tim lijekom. Obzirom na nekonvencionalan i potencijalno smrtonosan tretman, medicinski stručnjaci tražili su da se ipak uzmu u obzir tačne informacije kako ne bi došlo do pogoršanja pandemije.

U Arizoni je prošlog mjeseca umro muškarac, a njegova supruga je došla u kritično stanje nakon što su uzeli klorokvin fosfat koji je povezan sa sastavom ovog lijeka protiv malarije.

“Trump je stalno govorio da je to lijek”, kazala je žena preminulog muškarca te dodala “Ne uzimajte ništa, ne vjerujte ni u šta, ne vjerujte ni u ono što predsjednik kaže, pozovite svog doktora.”

Trump je vjerovatno bio potaknut istraživanjem iz Francuske gdje je 40 oboljelih od koronavirusa dobijalo ovaj lijek, a više od pola njih osjetilo je olakšanje. Međutim, stručnjaci su upozorili da je studija mala i da nema dovoljno rigoroznosti da bi se mogla klasifikovati kao dokaz. Francusko ministarstvo zdravlja je takođe upozorilo na ovaj lijek kazavši da ga ne bi trebalo korisiti, osim ukoliko nije u pitanju ozbiljan oblik hospitalizacije.

Francuzi su uradili ovo mini istraživanje vođeni saznanjima kineskih istraživača koji su sugerisali da ovaj lijek može usporiti infekciju tako što ga blokira da uđe u organizam, međutim jednom pacijentu se stanje pogoršalo nakon uzimanja lijeka, dok su četiri pacijenta razvila ozbiljno oštećenje jetre i dobili dijareju.

Svaki lijek koji se koristi u određenu svrhu, bez obzira na nalaze, prije nefo što se izvrše klinička ispitivanja je neprovjeren i nedokazan. Iz Evropske agencije za lijekove su upozorili da se hidroksiklorokinin ne smij uzimati osim ukoliko nisu u pitanju klinička ispitivanja.

Problem predstavlja i to što potražnja za ovim lijekom može uzokovati nestašicu za one kojima je stvarno potreban. Neki ljudi koji koriste ovaj lijek za neke hronične autoimune bolesti žale se kako ga nisu mogli pronaći u apotekama.

Kao i mnogi lijekovi, i ovaj dolazi sa nizom nuspojava. One uključuju glavobolju, vrtoglavicu, bolove u stomaku, gubitak težine i promjenu raspoloženja.

Najnovije kinesko istraživanje sugeriše da upotreba hidroksihlorokvina nije bolja od konvencionalnih tretmana koronavirusa koji uključuju odmor, antivirusne lijekove i davanje kiseonika.

Širom svijeta se radi na lijeku i vakcini protiv koronavirusa, no to bi moglo potrajati. Naučnici takođe pokušavaju identifikovati neke druge lijekove koji mogu pomoći u borbi protiv ove bolesti.

Bez obzira šta Trump rekao, čarobni lijek protiv koronavirusa ipak ne postoji.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *