Naslovna Vijesti Modna industrija i koronavirus: Brendovi fokusirani na izradu maski i zaštitnih odijela
Modna industrija i koronavirus: Brendovi fokusirani na izradu maski i zaštitnih odijela
0

Modna industrija i koronavirus: Brendovi fokusirani na izradu maski i zaštitnih odijela

0

U SAD-u, gdje su zdravstveni radnici upozorili da zalihe medicinske opreme mogu biti nedovoljne uprkos tome što proizvođači povećavaju proizvodnju, neki su medicinski radnici u nedostatku bili prinuđeni da naprave svoje maske, piše CNN.

“Trebamo kreativne kompanije za pružanje presudne opreme koja je neophodna našim zdravstvenim radnicima”, poručio je guverner New Yorka na Twitteru.

Na njegov poziv prvi se odazvao dizajner Christian Siriano.

“Ako guverner Cuomo kaže da su nam potrebne maske, moj će tim pomoći da se naprave. Imam cijeli tim za šivanje koji radi od kuće”, odgovorio je Siriano.

Američki dizajner Prabal Gurung, također je ponudio pomoć, dok je Brandon Maxwell, koji je obukao brojne slavne ličnosti od Lady Gage do Michelle Obame, objavio je da preusmjerava resurse prema proizvodnji haljina za medicinske radnike.

Najznačajnija pomoć ipak stiže iz Evrope. H&M i Inditex obvezali su se da će
svoje velike operacije usmjeriti prema medicinskim potrepštinama.

S druge strane, francuski luksuzni konglomerat Kering objavio je da se dva njegova branda, Balenciaga i Yves Saint Laurent, pripremaju za proizvodnju maski. Ova kompanija je također obećala da će napraviti 3 miliona maski za francusku zdravstvenu službu, dok njen najveći brend, Gucci, želi donirati 1,1 milion maski i 55 hiljada zaštitnih odijela za zdravstvene radnike u teško pogođenoj Italiji.

Znatnu pomoć ponudio je i rival LVMH, koji posjeduje Louis Vuitton i Christian Dior. Ovaj brend koristi svoj globalni lanac za dobivanje 40 miliona maski ​​iz Kine u naredne četiri sedmice.

Italija je možda zemlja gdje je najpotrebnija nova oprema, a sjever zemlje je sada najteže pogođeno područje na svijetu. Vlasnik kompanije Prada rekao da je na zahtjev vlasti u Toskani počeo proizvodnju 80 hiljada zaštitnih odijela za medicinare i 110 hiljada maski.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *