Naslovna Vijesti Svijet Kineski premijer upozorio zvaničnike da ne “prikrivaju” nove slučajeve koronavirusa
Kineski premijer upozorio zvaničnike da ne “prikrivaju” nove slučajeve koronavirusa
0

Kineski premijer upozorio zvaničnike da ne “prikrivaju” nove slučajeve koronavirusa

0

Kako piše Guardian, premijer Li Keqiang je uputio takav zahtjev nakon što su brojni analitičari u Kini zapravo počeli dovoditi u pitanje tvrdnje da je ova država zabilježila već nekoliko dana bez novih domaćih slučajeva zaraze.

Govoreći na sastanku centralne vodeće grupe koji koja se sastala u ponedjeljak kako bi razgovarali o pandemiji premijer je pozvao sve zvaničnike da pošteno izvještavaju o broju slučajeva i da “ne prikrivaju izvještaje kako bi održali broj zaraze na nuli”.

Li Keqiang je naglasio kako su svjetske analize pokazale da se ovaj virus ne može raširiti tolikom brzinom kao SARS, ali je ipak upozori da još postoje rizici sporadičnih epidemija iako su u osnovi zaraze u pokrajinama Hubei i Wuhan zaustavljene.

“Moramo raditi na prevenciji pri čemu mislim na rano otkrivanje, prijavljivanje simptoma, izolaciju i liječenje. Samo tako se epidemjja može zaustaviti u određenim područjima i samim tim spriječiti veća epidemija”, poručio je premijer.

Kina već posljednjih nekoliko dana izvještava o prestanku zaraze koronavirusom među domaćim stanovništvom tvrdeći da je uspjela ovu epidemiju staviti pod kontrolu, a samo prije mjesec bilježila je na hiljade zaraza dnevno.

Međutim, stanovnici i analitičari doveli su u pitanje skoro nultu stopu prenošenja virusa u zajednici izražavajući zabrinutost što kineska vlada daje prioritet ekonomskom oporavku u odnosu na ulaganje napora u ukupnu zaštitu od zaraze.

Navodi o novim infekcijama u Wuhanu i dalje postoje, kao i izvještaji o manipulisanju brojkama i odbijanju kineskih vlasti da se zabilježe i asimptomatski slučajevi.

Male brojke zaraze zapravo su dovele do toga da kineske vlasti odluče ukinuti stroge mjere u pokrajini Hubei koje se prije svega odnose na putovanja čime su počeli “oslobađati” milione ljudi koji su dva mjeseca bili u karantinu.

Od srijede stanovnici pokrajine Hubei su mogli napuštati Wuhan, odnosno, putovati ukoliko su imali zdravstvenu oznaku “zeleni kod” što zapravo znači da nisu zaraženi, a od 8. aprila u potpunosti se ukida zabrana putovanja koja je uspostavljena u Wuhanu.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *