Naslovna Vijesti Svijet Strah zavladao New Yorkom, Trump želi brzo ukidanje ograničenja
Strah zavladao New Yorkom, Trump želi brzo ukidanje ograničenja
0

Strah zavladao New Yorkom, Trump želi brzo ukidanje ograničenja

0

Strah i nervoza pojačali su se u ponedjeljak u nabrzinu ispražnjenom New Yorku, epicentru američke epidemije koronavirusa, ali je predsjednik Donald Trump izjavio da će uskoro pozvati na ukidanje blokada u nekim djelovima zemlje.

– Amerika će ponovo i uskoro biti otvorena za poslovanje. Nećemo dopustiti da se ovo pretvori u dugotrajni finansijski problem – izjavio je Trump na koferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Trump je izdao smjernice prije sedmicu dana za koje navodi da imaju za cilj usporavanje širenja bolesti u roku od 15 dana, uključujući i prekid putovanja koja nisu neophodna. U međuvremenu je ekonomska aktivnost u nekim saveznim državama potpuno zaustavljena.

Svjedočeći, međutim, gubicima brojnih radnih mjesta i naglom padu vrijednosti dionica, i suočavajući se s teškom bitkom za reizbor, Trump je privatno izražavao brigu svojim savjetnicima i političkim saveznicima zbog posljedica restrikcija na dugoročno zdravlje američke ekonomije.

Trump je izjavio novinarima kako je moguće nastaviti ekonomske aktivnosti u državama u kojima je reklativno niska stopa zaraze, navodeći primjere Nebraske, Ajdaha i Ajove, dok će se nastaviti aktivnosti na sprečavanju širenja epidemije u državama koje su postale žarište zaraze kao što je New York.

– Da se pitaju doktori, oni bi rekli ‘ugasimo cijeli svijet’ – kazao je Trump.

Trump, koji se nadao da će mobilizirati svoju kampanju za izbore zakazane za 3. novembar oko ekonomske ekspanzije Amerike, sada se suočava sa stotinama, ako ne i hiljadama, smrtnih slučajeva od COVID-19. Brojni njegovi republikanski saveznici strahuju sada da bi posljedice po ekonomiju mogle otežati američkom čelniku osvajanje novog četverogodišnjeg mandata, prenosi Reuters.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *