Naslovna Vijesti Ekonomija Apple zatvara sve prodavnice van Kine do 27. marta
Apple zatvara sve prodavnice van Kine do 27. marta
0

Apple zatvara sve prodavnice van Kine do 27. marta

0

“Najefikasniji način da se rizik od prenošenja virusa svede na najmanju mjeru je smanjenje broja ljudi i maksimalizacija socijalne udaljenosti”, napisao je Cook i dodao:

“Posvećeni smo pružanju vanredne usluge našim kupcima.”

Apple je jedna od kompanija koja je među prvima zatvorila poslovnice u Sjedinjenim Američkim Državama, ali ovo se proteže daleko izvan SAD-a, s tim da se svako Appleova poslovnica u svijetu odmah isključuje – osim onih u Kini, navodi Theverge.com.

Appleova internetska trgovina i dalje će raditi (kao i Apple Store aplikacija) za vrijeme “pauze”, a kupci koji traže korisničku podršku mogu posjetiti support.apple.com kako bi pronašli ovlaštene servisne radionice koje ostaju otvorene ili organiziraju uslugu slanja pošte.

“Globalno širenje COVID-19 utječe na svakog od nas”, napisao je Cook i dodao:

“U Appleu smo prvo ljudi, a radimo ono što radimo s uvjerenjem da tehnologija može promijeniti živote i u nadi da može biti vrijedan alat u ovom trenutku. Zaposlenici u poslovnicama koje će biti zatvorene će i dalje primati platu”, rekao je on.

O platama i drugim i prilagodbama koje Apple primjenjuje za radnike pod utjecajem koronavirusa, Cook je rekao:

“Svi naši radnici koji rade po satu nastavit će primati platu u skladu s uobičajenim poslovanjem. Proširenje naše politike proširili smo tako da udovoljimo ličnim ili porodičnim zdravstvenim okolnostima koje je stvorio COVID-19 – uključujući oporavak od bolesti, brigu o bolesnoj voljenoj osobi, obavezno karantiranje ili izazove oko brige o djeci zbog zatvorenih škola”, kazao je on.

Prema Cooku, Apple je za suzbijanje koronavirusa donirao 15 miliona dolara, a kompanija će uskladiti donacije zaposlenika dva prema jedan kako bi podržali napore na suzbijanju ovog virusa na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Kao i sve druge velike svjetske kompanije, Apple snažno potiče zaposlenike da rade od kuće, ako im posao to dozvoljava. Apple je nedavno ponovo otvorio kineske poslovnice koje su bile zatvorene ubrzo nakon početnog širenja koronavirusa.

“Iako se stopa infekcija dramatično smanjila, znamo da se učinci COVIDA-19 još uvijek snažno osjećaju. Želim izraziti duboku zahvalnost našem timu u Kini na odlučnosti i duhu “, rekao je Cook.

Apple je u petak najavio da će se konferencija WWDC 2020 održati online u junu, još uvijek s glavnim predavanjima i sesijama za razvojne programere. U tom saopćenju Apple je samo spomenuo trenutnu zdravstvenu situaciju, a da se direktno nije bavio COVIDOM-19.

Čitava Appleova porodica dala je svaki djelić svoga duha da pomogne svijetu u ovom trenutku., naveo je Cook i dodao:

“Još ne znamo sa sigurnošću kada će najveći rizik biti iza nas, a ipak me je nadahnula humanost i odlučnost koju sam vidio iz svih krajeva naše globalne zajednice”, kazao je on.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *