Naslovna Vijesti Svijet EU vrši pritisak na Austriju da ukine veto na morske patrole kod Libije
EU vrši pritisak na Austriju da ukine veto na morske patrole kod Libije
0

EU vrši pritisak na Austriju da ukine veto na morske patrole kod Libije

0

Evropska unija planira da nastavi mornaričke patrole u Mediteranu suočena s novim odgodama, dok ministri vanjskih poslova nastoje uvjeriti Austriju da odustane od svojih primjedbi i da prekine protivljenje naporima na održanju UN-ovog embarga na oružje Libiji.

Šef evropske diplomatije Josep Borrel izrazio je nadu da će se ministri vanjskih poslova članica EU na današnjem sastanku usuglasiti oko oživljavanja vojne misije EU, koja je prestala slati brodove na Mediteransko more od marta prošle godine nakon što je Italija saopćila da neće više prihvaćati migrante spašene na moru.

– Ne vjerujem da ćemo danas biti u stanju da donesemo konačnu odluku – izjavio je Borrell novinarima.

Italija je spremna da ponovo pokrene patrole na moru, saopćio je prošle sedmice zamjenik talijanskog ministra vanjskih poslova prošle sedmice, ali su diplomati saopćili da Austrija još blokira donošenje odluke, pozivajući se na svoj stav da ljudi spašeni na otvorenom moru ne bi trebali biti prebačeni u Evropu.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas zatražio je od EU da odobri misiju, dan nakon što je visoki zvaničnik UN-a upozorio da je embargo na oružje koji ima za cilj suzbiti borbe u Libiji postao besmislen jer više nema nikoga ko bi ga mogao provoditi.

– Ovdje je riječ o sigurnosti Evrope – izjavio je Maas, prenosi Reuters.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *