Naslovna Vijesti Politika Pompeo: Ukrajina je izgubila Krim, to znaju svi svjetski igrači
Pompeo: Ukrajina je izgubila Krim, to znaju svi svjetski igrači
0

Pompeo: Ukrajina je izgubila Krim, to znaju svi svjetski igrači

0

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da je Ukrajina izgubila Krim, da to znaju svi svjetski igrači, a da Rusija nije jedna od zemalja kojoj je moguće nešto oduzeti, objavili su pojedini ukrajinski mediji.

Ukrajinski portal “Novo vrijeme”, se poziva na neimenovanog sudionika zatvorenog sastanka koji je Pompeo imao sa krimsko-tatarskim aktivistima tokom posjete Kijevu, 31. januara.

Pompeo je to rekao odgovarajući aktivistkinji Emini Dzhaparovoj, koja je rekla da Amerika mora “da drži Krim u vidokrugu svoje vanjske politike”, prenosi Sputnik.

Izvori su prenijeli da je tokom sastanka Džaparova zamolila Pompea da pomogne u organizaciji konferencije o Krimu u Washingtonu, ali kako se navodi, sudeći po izrazu Pompeovog lica tokom odgovaranja na to pitanje bilo je jasno da su njegovi prioriteti sasvim drugačiji od učešća na tom događaju.

Pompeo je aneksiju Krima nazvao agresijom Rusije, i naznačio tri područja za produbljivanje bilateralnog dijaloga s Kijevom: vladavinu zakona, poboljšanje investicijske klime i jačanje obrambene sposobnosti Ukrajine, navode ukrajinski mediji.

Rusija je anektirala Krim 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Ukrajini, na kome je za ujedinjenje sa Rusijom glasalo 96,77 odsto birača Krima i 95,6 posto stanovnika Sevastopolja.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *