Naslovna Vijesti Svijet Rusija šalje Lavrova u Venecuelu u znak podrške Maduru
Rusija šalje Lavrova u Venecuelu u znak podrške Maduru
0

Rusija šalje Lavrova u Venecuelu u znak podrške Maduru

0

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov posjetit će u petak Venecuelu u znak podrške predsjedniku Nicolasu Maduru, socijalisti kojeg Washington želi svrgnuti s vlasti.

Rusija je pomogla Maduru da prevaziđe političku krizu, jer su Sjedinjene Države uvele sankcije za ovu južnoameričku zemlju, kao i za desetine drugih zemalja, i priznaje opozicionog političara Juana Guaida kao legitimnog privremenog vođu Venezuele.

Moskva je osudila američke sankcije kao nezakonite i štetne, dok je opozicija u Venecueli pozvala Washington da pojača pritisak na Rusiju zbog njene ekonomske, diplomatske i vojne podrške Maduru, prenio je Reuters.

Lavrov, ministar vanjskih poslova od 2004. godine, stići će će u srijedu na Kubu, prije nego što će se u četvrtak uputiti u Meksiko i sljedeći dan u Venecuelu.

Njegovo putovanje uslijedit će nakon što je američki državni sekretar Mike Pompeo posjetio četiri bivše sovjetske države – Ukrajinu, Bjelorusiju, Kazahstan i Uzbekistan.

U Venecueli će se Lavrov sastati s Madurom, kao i izvršnom potpredsjednicom Delcy Rodriguez i ministrom vanjskih poslova Jorgeom Arreazom a planiraju proširiti saradnju u energetici, rudarstvu, saobraćaju, poljoprivredi i odbrani, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *