Naslovna Vijesti Društvo Komercijalna ucjena Nove BH i kako najbrže opljačkati korisnike kablovskih operatera
Komercijalna ucjena Nove BH i kako najbrže opljačkati korisnike kablovskih operatera

Komercijalna ucjena Nove BH i kako najbrže opljačkati korisnike kablovskih operatera

0

Prema pisanju beogradskog Kurira, rat kablovskih operatera bukti podjednako u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, navodeći kao dokaz tvrdnji da su kablovski operateri BiH odbili „komercijalnu ucjenu“ – cijenu od jednog eura po korisniku za emitovanje programa Nove BH. Televiziju danas prati zanemarljivo malo gledalaca, a u cijeloj priči veliku štetu su pretrpjeli i oglašivači, tvrdi Kurir.

Kurir piše kako firma Uinited media primjenjuje ucjenjivačku poslovnu politiku u svim zemljama u kojima je raširila svoju mrežu i očajnički traži prostor za još veći profit. Ova kompanija primenjuje u BiH sličnu praksu kao i u Srbiji.

Naime, gotovo istovremeno kad se u Srbiji objelodanila prava pozadina spora između ove firme i Telekoma Srbije, u Bosni i Hercegovini ubjedljiva većina operatera je okončala agoniju s United mediom i odustala od dalje saradnje zbog astronomske cijene od jednog eura po korisniku, koju traži da bi se emitovao njen dotad najgledaniji kanal- Nova BH.

Preko grbače naroda

Operateri koji su odbili ponudu za distribuciju Nove BH nazvali su potez United medie komercijalnom ucjenom koja bi, da su je prihvatili, bila naplaćena preko grbače korisnika.

Damir Dizdarević, direktor sarajevskog operatera Logosoft, koji posluje u sastavu Telekom Srbija grupe, kaže da je United media pokušala da izvede presedan koji bi udario po džepu građane, jer bi neminovno izazvao drastično povećanje pretplate.

– Logosoft je, kao i većina drugih operatera u BiH, uložio napore za nastavak distribucije s vlasnikom sadržaja, i čak smo i duže nego drugi operateri pokušavali postići dogovor, ali je Nova BH svojim postupanjem dovela u nezavidan položaj ne samo operatere već i druge TV kuće koje su korisnici dozvola za televizijsko emitovanje putem zemaljske radiodifuzije s teritorije BiH. Nijedna od tih TV kuća ne naplaćuje operaterima korišćenje njihovog signala, pa bi prihvatanje komercijalizacije za Novu BH dovelo druge emitere u neravnopravan položaj, te otvorilo vrata da i svi drugi traže novac, a to bi na kraju drastično podiglo cijene pretplate za sve korisničke servise koji uključuju TV. Većina operatera, uključujući i tri najveća Mtel, BH Telekom i HT Eronet, nije prihvatila ovu komercijalnu ucjenu Nove BH, koja je članica United medie iako smo svjesni da je ukidanje TV sadržaja uvijek nepopularna mjera. Ipak, i u ovom slučaju je do ukidanja signala došlo na zahtjev Nove BH, prema svim operaterima s kojima nije postignut dogovor – objašnjava Dizdarević.

Kurir piše da je United Media u BiH brutalno prevarila kablovske operatere, jer im je prvo prodala kanale Sport kluba na tri godine, a zatim sav ekskluzivni sportski sadržaj, zbog kojeg svi i plaćaju emitovanje, seli na svoj novoosnovani kanal Nova sport. Ovaj trik Junajted United medie nije prošao u Srbiji, jer je Telekom tražio od vlasnika sportskih kanala da garantuju i za kvalitet sadržaja.

Ostali bez publike

Kirir također piđe da je United media zapravo prevarila i oglašivače koji su kupili vidljivost za svoje oglase za praktično cijelu BiH, a sada dobijaju petinu gledalaca. Kako kaže Dizdarević, signal Nove BH je, po nalogu Unitrd mrdie, isključen kod pomenutih operatera i trenutno ga gleda jedva petina gledališta u BiH, s obzirom na to da je ostao u ponudi jedino operatera Telemach i Total TV, koji su dio United medie.

(Kurir)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *