Naslovna Vijesti Svijet Turska prošle sedmice registrirala skoro 1.800 ilegalnih migranata
Turska prošle sedmice registrirala skoro 1.800 ilegalnih migranata
0

Turska prošle sedmice registrirala skoro 1.800 ilegalnih migranata

0

Turska je prošle sedmice registrirala 1.797 ilegalnih migranata, pokazuju podaci koje je Anadolu Agency sakupila iz sigurnosnih izvora.

Čak 1.233 migranata je otkriveno u više operacija koje su izvele žandarmerijske snage u sjeverozapadnim provincijama Edirne, Kirklareli i Tekirdag, koje graniče s Grčkom i Bugarskom.

Prema lokalnim sigurnosnim snagama u Edirneu, Grčka je nedavno pojačala napore za slanje ilegalnih migranata u Tursku, kršeći Ženevske konvencije, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i Konvenciju UN-a protiv mučenja, navodi AA.

U obalnim provincijama Canakkale, Balikesir, Aydin i Izmir turska obalska straža i žandarmerijske snage otkrili su s ukupno 528 migranata dok su pokušavali prijeći u Evropu kroz Grčku.

Oko 15 migranata je policija pronašla u središnjoj provinciji Nigde, dok je u crnomorskoj provinciji Amasya, prošle sedmice zadržan 21 migrant.

Migranti su uključivali državljane Pakistana, Konga, Sirije, Iraka, Afganistana, Tunisa, Kuvajta, Maroka, Turkmenistana, Egipta, Bangladeša, Indije, Alžira, Somalije, Gane, Jemena, Palestine, Eritreje i Nigerije.

Svi su migranti ili prevezeni u bolnice na medicinsku njegu ili prebačeni u pokrajinske migracijske urede.

U 2019. godini u Turskoj je zadržano više od 454.500 ilegalnih migranata, navodi Ministarstvo unutarnjih poslova.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *