Naslovna Vijesti Svijet Macron poziva Trumpa da ne povlači vojnike iz Afrike
Macron poziva Trumpa da ne povlači vojnike iz Afrike
0

Macron poziva Trumpa da ne povlači vojnike iz Afrike

0

“Ukoliko bi Sjedinjene Države odlučile da se povuku iz Afrike, to bi bila loša vijest za nas”, rekao je Macron kasno u ponedjeljak na konferenciji za novinare nakon samita u Pauu, na jugozapadu Francuske, s predsjednicima pet afričkih zemalja- Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritanija i Niger- koje čine grupu Sahel.

Macronove primjedbe uslijedile su nakon što su visoki američki vojni dužnosnici istakli kako Washington razmišlja o smanjenju svoje vojne prisutnosti u Africi, prenosi Politico.

Francuski predsjednik je rekao da iako je američko vojno prisustvo u toj regiji relativno malo, doprinos je značajan. SAD ima 7.000 vojnika u rotaciji na afričkom kontinentu i dodatnih 2.000 vojnika angažiranih u misijama za obuku. Također ima veliku bazu bespilotnih letjelica u Nigeru, koja pruža važne obavještajne podatke.

Pet afričkih vođa i francuski predsjednik imali su trosatni sastanak u Château de Pau, dvorcu u kojem je Napoleon III odmarao i izdali su konačnu izjavu u kojoj su ponovili svoju zajedničku odlučnost u borbi protiv terorističkih grupa.

Tokom završne konferencije za novinare, Macron je također tražio da se odbace postovi na društvenim mrežama u kojima se navodi da su francuske trupe raspoređene u afričkoj regiju kako bi kontrolirali rudnike urana, nagovještavajući da Rusija ili Kina stoje iza tih glasina.

“Naš jedini interes je borba protiv terorizma i stabilnost i suverenitet država u kojima smo prisutni”, rekao je Macron. “Čujem puno ljudi koji govore svakakve stvari. Zapitajte se ko im plaća … bilo da služe interesima terorista ili drugim stranim silama…”, rekao je Macron.

Uz 4.500 francuskih vojnika raspoređenih na tom području od 2014. godine, kada je Mali zatražio pomoć, Macron je u ponedjeljak također objavio da raspoređuje dodatnih 220 vojnika u regiji.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *