Naslovna Vijesti Svijet Obaranje ukrajinskog aviona: Iran odobrio dodatne vize kanadskim istražiteljima
Obaranje ukrajinskog aviona: Iran odobrio dodatne vize kanadskim istražiteljima
0

Obaranje ukrajinskog aviona: Iran odobrio dodatne vize kanadskim istražiteljima

0

Kanadski ministar vanjskih poslova Francois-Philippe Champagne objavio je ovo na Twitteru navodeći kako su trojica zvaničnika iz dislociranog tima koji je je stigao u subotu u Teheran gdje je formirao bazu za operaciju. Očekuje se da će u Iran stići još osam članova i drugi u Ankaru danas.

“Očekujemo da će tim SRDT početi s potpunim radom do 14. januara”, napisao je Champgane.

Iranski zvaničnici potvrdili su u subotu da su slučajno srušili ukrajinski putnički avion nakon što je poletio s međunarodnog aerodroma u Teheranu. General Amir Ali Hajizadeh, čelnik zrakoplovne divizije iranske Revolucionarne garde kazao je kako njegova jedinica preuzima potpunu odgovornost za obaranje aviona. Kada je shvatio da je srušen putnički avion kazao je “Poželio sam da sam umro”.

Od 176 putnika koji su poginuli u nesreći, najmanje 63 su bili kanadski državljani. U avionu su bila i 82 Iranca i 11 Ukrajinaca. Mnogi od putnika su bili međunarodni studenti koji su studirali na kanadskim univerzitetima.

Kanada je zatražila da bude dio istrage. Prema izjavama premijera Justina Trudeaua, iranski predsjednik Hassan Rouhani se obavezao da će sarađivati s kanadskim istražiteljima, piše Fox News.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *