Naslovna Vijesti Društvo Bosanski atlas ratnih zločina kao virtuelni memorijal rata otvara prostor sjećanja
Bosanski atlas ratnih zločina kao virtuelni memorijal rata otvara prostor sjećanja
0

Bosanski atlas ratnih zločina kao virtuelni memorijal rata otvara prostor sjećanja

0

Atlas je dostupan na web adresi www.mnemos.ba.

“Osnovni motiv za početak razvoja Bosanskog atlasa ratnih zločina je naše opredijeljenje da rezultati rada Istraživačko dokumentacionog centra (IDC) budu, na što jednostavniji i efkasniji način, dostupni, kako građanima u zemlji, tako i inostranstvu. IDC je uložio ogroman napor u promociji svojih rezultata i omogućavanju da građani Bosne i Hercegovine imaju jednostavan i nesmetan pristup nepristrasnim, temeljno istraženim i dokumentovanim informacijama o ratnim događajima u Bosni, čiji izvor nije samo IDC, nego i mnoge druge organizacije i pojedinci. IDC je i do sada organizovao brojne prezentacije i na druge načine omogućavao pristup dokumentima koje sadrži naša arhiva i baza podataka, ali i objavljivanjem različitih publikacija”, saopćili su.

Pokretanje projekta izrade Bosanskog atlasa ratnih zločina kao svojevrsnog virtualnog memorijala rata, po svemu je inovativan pristup i skroman doprinos demokratizaciji i demonopolizaciji znanja o prošlosti. Atlas otvara zajednički prostor sjećanja. On ne predstavlja sjećanje niti jedne partikularne zajednice nego su u njemu sakupljeni raznovrsni fragmenti sjećanja, u njemu je sakupljeno naše kolektivno bosansko sjećanje. Atlas odslikava kolektivnu tragediju bosanskog društva u cjelini. Na njemu se mogu pronaći mnoge nepoznate činjenice, ali mu se mogu dodati nove i nedostajuće.

Atlas je alat i slobodan prostor otvoren za dijalog i nuđenje novih činjenica i upotpunjavanje nedostajućih vrijednosti.

“Naša znanja o nedavnoj prošlosti su krhka te stoga pokušavamo uz pomoć Atlas stanje svijesti o bosanskoj tragediji prevesti iz stanja vjerovanja u stanje znanja zasnovanog na neumoljivim činjenicama, na neposrednom uvidu u dokumente – fotografije, video zapise, svjedočenja, sudske presude. Mnogi nešto znaju, neki su nešto načuli, ali većina nema neposredan uvid u događaje, niti znaju za mjesta na kojima su se dešavali strašni zločini, niti znaju aktere ili žrtve”, poručio je direktor IDC-a Mirsad Tokača.

Atlas će, dodao je mnoštvo istina spasiti od zaborava omogućavajući javni uvid u sakupljenu faktografiju, ma koliko nekima to bilo nepoželjno, neprijatno i mrsko.

“Po našem mišljenju, društveno istraživanje je vrijedno samo ako doprinosi pozitivnoj društvenoj promjeni. U ovom smislu, Atlas je vrijedan alat za povećanje svjesnosti o rasponu i prirodi dešavanja tokom rata i kao takav može doprinijeti smanjenju prostora za prikrivanje ili manipulacije činjenicama”, istakao je Tokača.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *