Naslovna Vijesti Politika Prije 24 godine potpisan Dejtonski sporazum: “Luđačka košulja” koju BiH nikako da skine
Prije 24 godine potpisan Dejtonski sporazum: “Luđačka košulja” koju BiH nikako da skine
0

Prije 24 godine potpisan Dejtonski sporazum: “Luđačka košulja” koju BiH nikako da skine

0

Sporazum su, u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD-a Warrena Christophera, potpisali prvi predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović te nekadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević i Hrvatske Franjo Tuđman.

U svojstvu svjedoka dokument su u Jelisejskoj palati u Parizu potpisali predsjednici SAD-a Bill Clinton i Francuske Jacques Chirac, premijeri Rusije Viktor Černomirdin i Velike Britanije John Major, zatim njemački kancelar Helmut Kohl i predsjednik Vlade Španije Felipe Gonzalez, koji je bio predstavnik EU.

Dejtonskim sporazumom Republika Srpska je postala jedan od dva entiteta u BiH. Drugi je Federacija BiH.

Aneks 4 ovog sporazuma predstavlja Ustav BiH, koji je do danas, odlukama visokih predstavnika u vipe navrata mijenjan i nadograđivan. Iako se za Dejtonski sporazum konstatno provlači teza da se radi o “luđačkoj košulji” koja je navučena na BiH do danas zbog ustavne strukture nije promijenjen, a izgleda da je to i nemoguća misija.

Ovaj sporazum rezultat je diplomatske inicijative američke vlade koju je otpočeo tadašnji glavni američki posrednik Richard Holbrooke u vrijeme kampanje tadašnjeg predsjednika Billa Clintona.

Ostat će i će zapamćena izjava Holbruka, tvorca Dejtonskog sporazuma: “Da nije bilo Alije Izetbegovića, danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine“.

Dejtonskim sporazumom, koji je značio kraj rata u BiH koji je počeo 1992. godine, zemlja je formirana na način da je čine dva konstitutivna entiteta – Republika Srpska i Federacija BiH. Prema Dejtonu, Federaciji BiH pripalo je 51, a Republici Srpskoj 49 posto. Formiran je i Brčko distrikt kao posebna teritorijalna jedinica.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *