Naslovna Vijesti Svijet Trumpov saradnik Roger Stone proglašen krivim zbog laži kojima ga je štitio
Trumpov saradnik Roger Stone proglašen krivim zbog laži kojima ga je štitio
0

Trumpov saradnik Roger Stone proglašen krivim zbog laži kojima ga je štitio

0

Osim toga, Stone se tereti i za ometanje istrage ruske intervencije u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. kako bi zaštitio Trumpa i njegovu predsjedničku kampanju, navodi CNN.

Ova presuda desila se usred istrage koja je pokrenuta protiv predsjednika Trumpa zbog sumnje da je zloupotrebljavao svoj položaj kada je koristio ovlasti kako bi pritisnuo Ukrajinu da pokrene istragu protiv njegovog rivala u utrci za predsjednika 2020. godine.

Tokom suđenja otkriveno je da je Trumpova kampanja pokušavala doći do informacija o e-mailovima koji su ukradeni Nacionalnom vijeću Demokratske stranke, a koji bi mogli naštetiti predsjedničkoj kandidatkinji Demokrata Hillary Clinton.

Izjave svjedoka sugeriraju da je i sam predsjednik SAD-a učestvovao u tim aktivnostima, što baca sumnju na istinitost iskaza koji je dao istražiteljima Roberta Muellera, voditelja istrage o ruskom petljanju u predsjedničke izbore.

Stoneu se sudilo za laganje Kongresu, a bio je optužen i za nagovaranje svjedoka da laže.

“Roger Stone je lagao jer je istina izgledala loše za Donalda Trumpa i njegovu kampanju”, izjavio je državni advokat Aaron Zelinsky na suđenju.

Advokati koji su branili Stonea tokom procesa nisu pozvali nijednog svjedoka, a ni sam Stone nije svjedočio.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *