Naslovna Vijesti Politika ANP ponovo pred državnim ministrima, Šarović najavio da će deveti put blokirati NATO put
ANP ponovo pred državnim ministrima, Šarović najavio da će deveti put blokirati NATO put
0

ANP ponovo pred državnim ministrima, Šarović najavio da će deveti put blokirati NATO put

0

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić za danas je zakazao sjednicu državne vlade, a na čijem dnevnom redu se nalazi ukupno 76 tačaka, među kojima je i Nacrt godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine 2018.–2019. godine.

ANP je predložen kao materijal iz nadležnosti Komisije za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine zajedno s Izvještajem o radu Komisije za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine za period od 1. decembra 2018. do 1. jula 2019. godine.

Ovo je Zvizdićev deveti pokušaj da zajedno s ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš “progura” ovu tačku na dnevni red. Prethodnih osam puta ANP je s dnevnog reda skinut isključivo na zahtjev zamjenika predsjedavajućeg i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, ali i ostalih ministara iz reda SDS-a i PDP-a (Dragana Mektića i Igora Crnadka).

Šarović je već ranije medijima rekao kako je stav državnih ministara iz reda srpskog naroda ostao nepromijenjen te da će i ovaj put postupiti kao i prethodnih osam puta. Dok SDS i PDP blokiraju usvajanje ANP-a u Vijeću ministara BiH, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik blokira usvajanje ovog strateški važnog dokumenta u Predsjedništvu BiH.

Neusvajanje ANP-a razlog je političkih previranja zbog kojih Bosna i Hercegovina ni nakon više od godinu dana od dana održavanja izbora nema formiranu vladu na državnom nivou. Dok SDA i ostale probosanske stranke insistiraju na tome da se prije formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH usvoji ANP, SNSD i HDZ BiH zagovaraju ideju o “bezuvjetnom” formiranju Vijeća ministara BiH.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbijaju dati saglasnost za imenovanje Zorana Tegeltije (SNSD) na poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH sve dok se ANP ne dostavi u sjedište NATO-a, a na šta je SNSD odgovorio blokadom rada Parlamentarne skupštine BiH.

Američka administracija već je u nekoliko navrata upozorila bh. političare na važnost dostavljanja ANP-a. Specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer kazao je da je važno da BiH preda ANP kako bi mogla biti partner NATO-u u promovisanju reformi u odbrambenom i sigurnosnom sektoru te da NATO donosi puno toga i može pomoći BiH da ojača svoje sposobnosti u ovim vrlo važnim područjima.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *