Naslovna Vijesti Ekonomija Kinezi i dalje zainteresirani za Aluminij, radnicima produžena nada
Kinezi i dalje zainteresirani za Aluminij, radnicima produžena nada
0

Kinezi i dalje zainteresirani za Aluminij, radnicima produžena nada

0

Kako naš portal saznaje negativna reakcija Vlade Federacije BiH nije potpuno demotivisala kinesko-izraelske partnere te će oni raniju ponudu probati učiniti prihvatljivijom.

Kineski konzorciji CMEC u svojoj ponudi tražio je garancije na cijenu struje od 31 euro po megavatu, što je bilo neprihvatljivo čelnim ljudima u Vlade Federacije BiH.

“Prepakovani Aluminij”, kako ga je jednom nazvao premijer Fadil Novalić, moguć je samo po tržišnim uslovima privređivanja, što je nekoliko puta zadnjih mjeseci kazala ministrica finansija Jelka Milićević.

Vlada Federacije BiH, koja je dominantna u vlasničkoj strukturi Aluminija, kompaniju bi prepustila nekom ko neće uslovljavati svoju ponudu, posebno ne cijenom struje. Kinezi bi nakon pet godina struju dobivali iz termoelektrane koju bi izgradili unutar fabričkog kruga danas ugašene kompanije.

Termoelektrane je rješenje i koje nudi investitor iz Dubajia, ali on bi obnovio dva bloka TE Tuzla i tako osigurao najvažniji input u mostarskoj proizvodnji Aluminija.

Aluminij d.d. Mostar prestao je s radom 10. jula ove godine kad mu je zbog dugovanja ugašena električna energija. Kompanija čiji dug prelazi 400 miliona KM u narednim mjesecima ostala je bez najmanje 500 radnika.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *