Naslovna Vijesti Gradovi Migrantima u Krajini ograničeno kretanje – nema više boravka u parkovima, napuštenim kućama
Migrantima u Krajini ograničeno kretanje – nema više boravka u parkovima, napuštenim kućama
0

Migrantima u Krajini ograničeno kretanje – nema više boravka u parkovima, napuštenim kućama

0

Uslijed sve većih priliva migranata i alarmantne situacije, vlasti u Krajini odlučile su pokušati normalizovati situaciju, potvrdio nam je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a Ale Šiljdedić.

“Ove mjere bile su operativne tokom vikenda, bit će i danas, kao i u narednom periodu. Mjere se odnose na izmještanje svih osoba koje nemaju adekvatan smještaj i koje se ne nalaze na nekom od legalnih smještaja u prihvatne centre koji su organizirani na području Unsko-sanskog kantona. Sve osobe koje se nalaze na javnim površinama, u napuštenim objektima i neprijavljenom smještaju u Velikoj Kladuši, Cazinu, Bihaću i drugim gradovima bit će izmještene u kamp Vučijak”, kazao nam je Šiljdedić.

Prema trenutnim procjenama, na području USK-a boravi više od 2.500 migranata, od čega ih je najviše u Bihaću i Velikoj Kladuši. Vlasti, ali i građani, svakodnevno upozoravaju kako je ozbiljno narušena sigurnosna i zdravstveno-epidemiološka situacija u USK.

“Cilj ove mjere jeste da se koliko, toliko ureduje normalan život građana u kantonu te preveniraju sve negativne aktivnosti koje smo imali od prosjačenja, skitnje, krivičnih djela, provala u privatne objekte i slično. To na neki način nije ograničavanje kretanja, ali sve osobe koje su uzurpoirale javne površine i naselja će biti premještena u kamp Vučijak. Za sada imamo mogućnost da ih smjestimo, a u suprotnom očekujemo od drugih gradova da rasterete Bihać”, istakao je Šiljdedić.

Danas će gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić održati press konferenciju u Sarajevu na kojoj će govoriti o migrantskoj krizi te potrebi uključivanja svih nadležnih institucija u rješavanje ovog problema koji postaje još veći dolaskom zime.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *