Naslovna Vijesti Svijet Esper: Povlačenje oko hiljadu američkih vojnika sa sjevera Sirije
Esper: Povlačenje oko hiljadu američkih vojnika sa sjevera Sirije
0

Esper: Povlačenje oko hiljadu američkih vojnika sa sjevera Sirije

0

Američki ministar odbrane Mark Esper kazao je kako je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump naredio povlačenje do 1.000 vojnika sa sjevera Sirije.

-Razgovarao sam sa predsjednikom sinoć nakon diskusija sa ostatkom tima za nacionalnu sigurnost i on je naredio da započnemo namjensko povlačenje snaga sa sjevera Sirije – kazao je Esper za CBS.

On je za Fox News kazao kako je broj vojnika koje SAD povlači “manji od hiljadu“

-Ne mogu vam dati raspored jer se mijenja svaki sat vremena. Želimo biti sigurni da to radimo na veoma siguran i isplaniran način – dodao je, prenosi Al Jazeera Balkans.

Snage turske vojske i njihovi sirijski saveznici zauzeli su velike dijelove sjevernog sirijskog grada Suluk u novom napretku tokom njihove ofanzive protiv Sirijskih demokratskih snaga (SDF), objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava u nedjelju.

Suluk se nalazi 10 kilometara od sirijsko-turske granice, jugoistočno od grada Tal Abyad.

Oružane snage Turske su 9. oktobra zajedno sa Sirijskom nacionalnom vojskom (SNA) pokrenule vojnu operaciju “Izvor mira“ na sjeveroistoku Sirije, odnosno u pograničnom pojasu na istočnoj obali Eufrata koji je pod kontrolom kurdskih snaga.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *