Naslovna Vijesti Društvo Tužilaštvo traži veće kazne za planiranje terorističkog napada
Tužilaštvo traži veće kazne za planiranje terorističkog napada
0

Tužilaštvo traži veće kazne za planiranje terorističkog napada

0

Tužilac Ćazim Hasanspahić je u obrazlaganju žalbe zatražio da se Božiću i Hastoru izreknu strožije kazne i da se posebna pažnja posveti otežavajućim okolnostima koje prvostepeni sud nije cijenio u dovoljnoj mjeri.

Činjenica iz presude, prema Tužilaštvu, da nije nastupila štetna posljedica napadom na zgrade Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) nikako nije doprinos optuženih, već je, kako je istakao tužilac, akcijom istražnih organa osujećen teroristički napad.

“Nigdje nije bitno preventivno djelovati kao kod terorizma. Adekvatnom reakcijom istražnih organa, BiH je pokazala da preventivno djeluje, a rezultat je ovaj predmet”, kazao je tužilac.

Prema njegovim riječima, nesumnjivo je postojala namjera za izvršenje terorizma i nijedan od optuženih se nije pokolebao, već su vješto i planski sakupljali oružje da napadnu SIPA-u i MUP TK-a, a Božić je, nastavio je on, godinu dana predano radio na izvršenju terorističkog čina.

“Hastorovo priznanje da je on nabavio oružje bilo je da se izbjegne osuda za terorizam”, naglasio je tužilac, koji je predložio izricanje kazni bliže maksimumu, a ne minimumu.

Božić je prvostepenom presudom u julu 2019. osuđen na četiri godine zatvora, a tom odlukom je utvrđeno da je on od sredine juna 2017. do 10. aprila 2018. planirao i pripremao nabavku sredstava te preduzimao druge radnje kako bi izvršio napad na zgradu SIPA-e i zgradu MUP-a TK-a.

Hastor, koji je istom presudom dobio dvije i po godine zatvora, proglašen je krivim što je u martu 2018. obezbijedio prostorije vlastite porodične kuće, gdje su, za potrebe izvršenja Božićevog planiranog čina, pohranili nelegalno nabavljeno oružje, ubojita sredstva, municiju i vojnu opremu.

Braniteljica Džema Hasanagić je rekla kako je tokom čitavog postupka tvrdila da Maksim Božić nije izvršio djelo iz optužnice te da ostaje kod svih žalbenih navoda, u kojima je, osim preinačavanja odluke u oslobađajuću presudu, predložila izricanje blaže kazne.

Preinačavanje u oslobađajuću ili ukidanje osuđujuće presude radi ponovnog vođenja postupka, u žalbi je istakla i Odbrana Hastora.

U svom obraćanju, Božić je naveo kako “mala djeca znaju” da nije kriv, kao i da je umoran da se čitav život pravda da li je nekoga pokušao ubiti, dok je Hastor kazao da je ovu državu nekada branio i da je ostao invalid, te da nikada nije imao namjeru da napadne ono što je branio.

Apelaciono vijeće će odluku po žalbama Tužilaštva i Odbrane donijeti naknadno, objavio je BIRN BiH.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *