Naslovna Vijesti Svijet Erdogan u dvodnevnoj posjeti Srbiji, otvara nove kompanije i označava početak gradnje drugih
Erdogan u dvodnevnoj posjeti Srbiji, otvara nove kompanije i označava početak gradnje drugih

FOTO: Anadolija

0

Erdogan u dvodnevnoj posjeti Srbiji, otvara nove kompanije i označava početak gradnje drugih

0
Kako je najavljeno, svečani doček bit će mu priređen u 12:30 sati ispred Palate Srbija.

Dvojica predsjednika obići će izložbu “Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije” i međusobno razgovarati, a potom voditi sjednicu Visokog vijeća za saradnju Srbije i Turske i obratiti se medijima.

Od 16 sati uslijedit će srbijansko-turski poslovni forum na kome će se obratiti dvojica predsjednika, a predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsjednik predsednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske Nail Olpak, govorit će o privrednoj saradnji dvije zemlje i planovima za njeno unapređenje.

Drugog dana posjete slijedi trilateralni samit Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine, kojem će prisustvovati i trojica članova Predsjedništva BiH, Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Sutra popodne slijedi svečano obilježavanje početka radova na izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, odnosno postavljanje kamena temeljca na jednom dijelu prstena autoputa kod Sremske Rače, blizu granice sa BiH.

Sa Erdoganom u Beograd dolazi više od stotinu turskih privrednika iz raznih oblasti, prehrambene, tekstilne, drvne i autoindustrije.

Riječ je o velikim infrastrukturnim projektima, investicijama u oblast saobraćaja, ali i novim fabrikama koje će osigurati nova radna mjesta.

Pored kapitalnog infrastrukturnog projekta, autoputa između glavnih gradova Srbije i BiH, sa Turskom započinju značajni projekti, rekonstrukcija puta Novi Pazar – Tutin.

Najavljeno je i da će tokom posjete Erdogana biti otvoreno pet turskih kompanija i postavljen kamen temeljac za izgradnju jedne fabrike.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *