Naslovna Vijesti Društvo Pokrenuta stranica kriminalseneisplati.ba
Pokrenuta stranica kriminalseneisplati.ba
0

Pokrenuta stranica kriminalseneisplati.ba

0

Kako bi se na jednom mjestu omogućilo praćenje napretka u primjeni Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, razvijena je posebna web stranica koja pruža sveobuhvatne informacije i podatke o svim relevantnim aktivnostima i rezultatima u ovoj oblasti.

Na adresi simboličkog naziva www.kriminalseneisplati.ba moguće je pronaći sve informacije o aktivnostima koje su do sada poduzete u cilju što efikasnije primjene tog zakona, brojnim edukacijama i obukama službenika nadležnih institucija, uspostavljanju kapaciteta Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom i konkretnim slućajevima u kojima je od učinilaca krivičnih djela oduzeta nezakonito stečena imovina.
Stranica je plod projekta Centra za istraživanja politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC). Predviđena je kao centralna tačka za objedinjavanje eduaktivnih materijala (knjige, priručnici, smjernice i dr.) i medijskih izvještaja koji se odnose na ovu oblast.

Radi što veće preglednosti i dostupnosti informacija web stranica ima i svoje kanale pod istim nazivom na većini društvenih mreža uz obaveznu oznaku #kriminalseneisplati.
– Borba protiv korupcije, organizovanog i teških oblika privrednog i finansijskog kriminala danas je u Bosni i Hercegovini u vrhu prioriteta pravosudne vlasti i općenito institucija za sprovođenje zakona. Posljedice koje ove vrste kriminala ostavljaju po demokratski poredak, ekonomski razvoj i stanje sigurnosti u društvu su takve da ozbiljno narušavaju stabilnost same države. Ono što je zajedničko za većinu navedenih krivičnih djela jeste da učinioci na ovaj način direktno ili indirektno pribavljaju enormne količine imovinske koristi koja ostaje u rukama kriminalaca i omogućava im uticaj i dalje jačanje i razvijanje kriminalnih aktivnosti, kažu u CPRC-u.

Reakcija države i organa nadležnih za suzbijanje kriminaliteta na ove pojave ogleda se u usvajanju zakona i uspostavljanju kapaciteta specijaliziranih institucija koje imaju zadatak i da se bave otkrivanjem, identifikovanjem, praćenjem i oduzimanjem nezakonito stečene imovine.
U državi Bosni i Hercegovini shodno unutrašnjem ustavno-pravnom uređenju postoje četiri krivično-pravna sistema unutar kojih se usvajaju potrebni zakonski propisi i funkcionišu institucije za sprovođenje zakona koji se odnose na oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom.
Tako je u Federaciji BiH u periodu 2010-2014. godina pokrenuta značajna zakonodavna i druga aktivnost na pripremi i usvajanju seta antikoruptivnih zakona među kojima, naglašavaju skoro najvažnije mjesto zauzima Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom.

Tim zakonom uređen je postupak i druga pitanja važna za oduzimanje imovinske koristi, te omogućeno osnivanje Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom kao specijalizirane institucije koja pruža asistenciju i podršku tužilaštvima i sudovima koji donose odluke o oduzimanju takve koristi.
Primjena tog zakona je započela tokom marta 2015. godine i od tada je u značajnom broju krivičnih predmeta korupcije, organizovanog i privrednog kriminala privremeno i trajno oduzeta imovina približne vrijednosti od 25 miliona KM.

Podršku u primjeni Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom pružili su brojni domaći i inostrani subjekti, dok je kroz posebno dizajnirani projekt vlade Velike Britanije omogućena eduakcija i obuka velikog broja profesionalaca koji rade na primjeni ovog zakona, te pružena pomoć u uspostavljanju kapaciteta Agencije.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *