Naslovna Vijesti Svijet Tajvan poručuje: Ne možemo izostati iz globalne borbe protiv transnacionalnog kriminala
Tajvan poručuje: Ne možemo izostati iz globalne borbe protiv transnacionalnog kriminala
0

Tajvan poručuje: Ne možemo izostati iz globalne borbe protiv transnacionalnog kriminala

0

Šef biroa za kriminalističku istragu Tajvana tim povodom se oglasio te apelirao na saradnju više zemalja.

“Telekomunikacijske i internetske prevare također su prešle državne granice i postale visokoorganizirani oblik međunarodnog kriminala s zamršenom podjelom aktivnosti. Kriminalne grupe postavile su ilegalne telekomunikacijske platforme (komunikacijske centre) u različitim zemljama, koristeći internet i druge komunikacijske tehnologije kroz višeslojne pristupe za izvršavanje prevara, što otežava vlastima istragu i suzbijanje takvih aktivnosti. Da bi se prevazišli ovi izazovi, mora se pokrenuti međunarodna saradnja na pronalaženju izvora kriminalne aktivnosti, blokiranju kanala pranja novca i iskorištavanju nezakonite dobiti, s konačnim ciljem potpunog istrebljenja međunarodnih mreža za ilegalnu proizvodnju i stavljanje u promet droga te različitih oblika prevara”, poručeno je.

Izazovi za Tajvan još su ozbiljniji. Zbog političkih faktora, Tajvan ne može učestvovati na relevantnim sastancima koje održavaju UNODC i Interpol i nema pristup obavještajnim podacima koji se dijele odmah putem globalnog policijskog komunikacijskog sistema I-24/7 i baze podataka o ukradenim i izgubljenim putnim dokumentima.

“Tajvan također nije u mogućnosti da učestvuje u međunarodnim događajima i kursevima iz ove oblasti. Ovo bi moglo stvoriti ozbiljnu prepreku kada su u pitanju globalni napori u borbi protiv kriminala povezanog s drogom, osiguravanja javne sigurnosti i borbe protiv terorizma. Tajvan je voljan i sposoban dati još veći doprinos međunarodnoj zajednici. Tajvan, koji je poveznica sjeveroistočne i jugoistočne Azije, prepoznat je od Svjetskog ekonomskog foruma sa sjedištem u Švicarskoj kao mjesto pogodno za inovacije i smješten je na 31. mjesto u svijetu o pitanju pouzdanosti policijskih usluga. U međuvremenu, u Globalnom indeksu mira za 2018. godinu, koji je objavio australijski Institut za ekonomiju i mir, Tajvan je bio na 34. mjestu od ukupno 163 zemlje širom svijeta o pitanju sigurnosti. Održavanje globalne sigurnosti i socijalne pravde mora imati prednost nad regionalnim, etničkim i političkim razlikama. Stoga tražim vašu podršku za učešće Tajvana na godišnjoj Generalnoj skupštini INTERPOL-a u svojstvu posmatrača, kao i na sastancima, mehanizmima i aktivnostima obuke koje organiziraju INTERPOL i UNODC. Izglasavanjem vaše podrške Tajvanu na međunarodnim forumima, možete igrati ključnu ulogu u postizanju cilja Tajvana o učestvovanju u međunarodnim organizacijama na pragmatičan i smislen način”zaključuje se u otvorenom pismu.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *