Naslovna Vijesti Ekonomija DRASTIČNA RAZLIKA: “Sport Klub” u BiH duplo skuplji nego i Hrvatskoj?!
DRASTIČNA RAZLIKA: “Sport Klub” u BiH duplo skuplji nego i Hrvatskoj?!
0

DRASTIČNA RAZLIKA: “Sport Klub” u BiH duplo skuplji nego i Hrvatskoj?!

0

Mnoge je obradovala vijest da je BH Telecom dobio TV programe “Sport Kluba”. Na prvi pogled bi se reklo da je BH Telecom konačno izborio za sebe nešto što mu pripada, no priča ima i svoju manje blistavu stranu.

Naime, BH Telecom je dobio cjenovnik po kome cijeli paket programa „Sport klub“ u kvalitetnoj rezoluciji (HD) košta 2,80 EUR po korisniku mjesečno, dok „osiromašena“ varijanta tog paketa (slabija slika za korisnika) košta 1,70 EUR po korisniku mjesečno. Grupacija Telemach, koja je vlasnica Sport Klub-a, objasnila je da zbog visokih troškova sadržaja programa cijena ne može biti niža od 2,80 EUR po korisniku mjesečno te da se radi o poštenom poslu.

U isto vrijeme, Grupacija Telemach je u Hrvatskoj te iste sadržaje prodala Telekomu Hrvatske za 1,40 EUR po korisniku mjesečno, što je dakle duplo jeftinije nego ih je prodala BH Telecomu.

Da stvar bude još gora, BH Telecom je kupio programe Sport Klub u lošijoj rezoluciji (SD), pa će tako korisnici BH Telecoma gledati Sport Klub programe u slabijem kvalitetu nego korisnici Telekoma Hrvatske, a svejedno će ga BH Telecom platiti duplo više nego Hrvatski Telekom.

Notorna je činjenica da se svi prenosi sportskih događaja snimaju u HD rezoluciji, što znači da se onda transformirajuu SD rezoluciju, iako je izvorni signal u HD rezoluciji. Ostaje dakle pitanje zašto se to radi i kome odgovara ova operacija?

(SlobodnaBosna)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *