Naslovna Vijesti Svijet Trump potvrdio smrt sina Osame bin Ladena
Trump potvrdio smrt sina Osame bin Ladena
0

Trump potvrdio smrt sina Osame bin Ladena

0

Hamza bin Laden, sin ubijenog lidera Al-Kaide Osame bin Ladena, ubijen je u američkoj kontraterorističkoj akciji u području oko afganistansko-pakistanske granice – potvrdio je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump.

-Gubitak Hamze bin Ladena, ne samo da lišava Al-Kaidu važnog liderstva i simboličke povezanosti s njegovim ocem, već podriva i važne operativne aktivnosti te grupe – naveo je Trump u izjavi, prenosi Anadolija.

Hamza bin Laden je bio počeo dobivati na popularnosti u očevoj terorističkoj mreži Al-Kaida.

Početkom augusta, TV kuća NBC objavila je priču, u kojoj citira anonimne vladine zvaničnike koji nisu precizirali kad je i gdje Hamza bin Laden poginuo i da li je SAD bio i na koji način povezan s njegovom smrću. Kasnije je list “The New York Times” objavio članak u kojem je tvrdio da je SAD povezan sa njegovom smrću, mada je ostalo nejasno o kakvoj umiješanosti se radilo.

Trump u izjavi nije otkrio kad je kontrateroristička operacija izvedena.

-Hamza bin Laden je bio odgovoran za planiranje i kontakte sa različitim terorističkim grupama – navedeno je u izjavi.

Osama bin Laedn ubijen je 2011. godine u tajnoj operaciji u Abbottabadu, u Pakistanu, gdje se nalazilo njegovo skrovište.

Osama bin Laden preuzeo je odgovornost za napade na njujorške nebodere World Trade Center i za napad na Pentagon 11. septembra 2001. godine.

Napadi su izvedeni uz pomoć tri putnička aviona koje su oteli operativci Al-Kaide. Četvrti avion, namijenjen za napad na Bijelu kuću ili Capitol, srušio se u polje u Pennsylvaniji nakon što su putnici pokušali da ga preuzmu od otmičara.

Tog dana poginulo je blizu 3.000 ljudi, uključujući i državljane 77 zemalja.

SAD je proglasio Hamzu bin Ladena globalnim teroristom u januaru 2017. godine, zabranivši pojedincima iz SAD-a sve transakcije s njim.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *