Naslovna Vijesti Svijet Zdravstveni stručnjaci tvrde da se malarija može iskorijeniti do 2050. godine
Zdravstveni stručnjaci tvrde da se malarija može iskorijeniti do 2050. godine
0

Zdravstveni stručnjaci tvrde da se malarija može iskorijeniti do 2050. godine

0
U velikom izvještaju, koji je u suprotnosti sa zaključcima prošlomjesečnog izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o malariji, 41 stručnjak je rekao da se malarija, jedna od najstarijih i najsmrtonosnijih bolesti na svijetu, može iskorijeniti 2050. godine. Međutim, kako bi ispuli taj cilj vlade, naučnici i čelnici u javnom zdravstvu moraju uložiti više novca i inovacija u borbu protiv ove bolesti koji je prenose, navedeno je u izvještaju.

“Predugo je iskorjenjivanje malarije bilo daleki san. Sada imamo dokaze da se ona može i treba iskorijeniti do 2050. godine. Moramo se suočiti s ambicioznim ciljevima i biti predani snažnoj akciji kako bismo ih ispunili”, rekao je Richard Feachem, direktor Global Health Groupa s Univerziteta u San Francisku i jedan od voditelja analize malaerije koju je naručio stručni časopis Lancet.

Ova analiza objavljena je nekoliko sedmica nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila svoj izvještaj o malariji i zaključila da ta bolest ne može biti uskoro iskorijenjena te da postavljanje nerealnih ciljeva s nepoznatim troškovima i ishodima samo može dovesti do frustracije i protivreakcija.

Malarijom je 2017. godine zaraženo skoro 219 miliona osoba. Od toga je umrlo skoro 435.000 osoba, većinom beba i djece iz najsiromašnijih dijelova Afrike. Kako bi malariju iskorijenili do 2050. godine, autori ovog izvještaja sugeriraju tri načina na koje se može ubrzati pad malarije. Kažu da treba pametnije koristiti mreže za zaštitu od komaraca, lijekove i insekticide te da treba razviti nova sredstva, kao što su vakcine. Osim toga, navode navode da vlade trebaju povećati ulaganja za gotovo dvije milijarde dolara godišnje kako bi ubrzale napredak u borbi protiv te ove bolesti.

(Klix)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *