Naslovna Vijesti Svijet Amerika povlači vojnike iz Afganistana nakon pregovora sa talibanima
Amerika povlači vojnike iz Afganistana nakon pregovora sa talibanima
0

Amerika povlači vojnike iz Afganistana nakon pregovora sa talibanima

0

Intervju je išao uživo na jednoj od američkih TV stanica nakon razgovora s liderima Afganistana. U isto vrijeme, Kabul je pogodila velika raketa. Talibani su preuzeli odgovornost za ovaj napad u kojem je poginulo 16, a ranjeno 119 osoba. Meta su im bili stranci.

Ovaj napad produbio je strah da pregovori SAD-a i talibana neće okončati svakodnevno nasilje u Afganistanu i ubistva civila. Militanti sada kontrolišu teritoriju veću od 2001. godine kada je Amerika ušla u njihovo područje i odbijali su pregovarati s vlastima koje smatraju američkim lutkama.

Devet rundi pregovora vođeno je u Kataru. Ukoliko Amerika povuče vojnike, talibani su obećali da Afganistan više nikada neće biti korišten kao baza za militante koji napadaju SAD i njene saveznike. SAD trenutno ima 14.000 trupa u zemlji.

Predsjednik Afganistana Ashraf Ghani kazao je kako će razmotriti sve opcije dogovora jer mora biti siguran da su talibani posvećeni miru. Zeleno svjetlo treba dati i predsjednik SAD-a Donald Trump.

Mnogi u Afganistanu strahuju da bi se sporazumom SAD-a i talibana mogla narušiti teško osvojena prava i slobode. U ratu koji traje godinama poginulo je više od 32.000 civila, 58.000 osoba iz oblasti sigurnosti i 42.000 opozicionih boraca.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *