Naslovna Vijesti Svijet Boris Johnson želi povratak granice sa Irskom nakon Brexita
Boris Johnson želi povratak granice sa Irskom nakon Brexita
0

Boris Johnson želi povratak granice sa Irskom nakon Brexita

0

Johnson u pismu Tusku ističe da bi se “backstop”‘, zaštitni mehanizam kojim se izbjegava povratak tvrde granice na Irskom ostrvu, trebao izbaciti iz sporazuma koji je EU postigao s njegovom prethodnicom Theresom May i zamijeniti obvezivanjem na alternativno rješenje.

Boris Johnson je pisao EU-u sugerirajući da bi zastoj mogao biti zamijenjen nekim oblikom opredjeljenja za sprečavanje tvrde irske granice u njegovom prvom velikom potezu koji će pokazati novu poziciju britanske vlade prema Bruxellesu.

Uoči razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, Johnson je objavio pismo na četiri stranice u kojem je iznio svoje stajalište da je povratni korak “antidemokratski i nedosljedan suverenitetu Velike Britanije”, jer bi mogao UK ostaviti u carinskoj uniji na neodređeno vrijeme bez sredstava za izlaz.

“Nepromišljeni” plan za isključivanje slobodnog kretanja državljani EU, smatra Johnson. Predložio je da se na irskoj granici mogu uspostaviti alternativni carinski aranžmani unutar dvogodišnjeg prijelaznog razdoblja nakon Brexita, prenosi Guardian.

Objavljivanjem pisma upućenog Donaldu Tusku, predsjedniku Evropskog vijeća, čini se da se želi prikazati Johnsona kako je spreman na pregovore s Bruxellesom, iako podnosi zahtjev za ukidanjem “backstopa” , zaključuje britanski Guardian.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *