Naslovna Vijesti Gradovi Bob staza na Trebeviću jedna je od 16 u svijetu, a još nije ni uknjižena: Ko će osigurati novac?
Bob staza na Trebeviću jedna je od 16 u svijetu, a još nije ni uknjižena: Ko će osigurati novac?
0

Bob staza na Trebeviću jedna je od 16 u svijetu, a još nije ni uknjižena: Ko će osigurati novac?

0

Kazala je to u razgovoru za Klix.ba Sanela Klarić, profesorica na Burch univerzitetu u Sarajevu stručnjakinja u oblasti održive arhitekture, te zastupnica Naše stranke u Federalnom parlamentu.

“Teško je vjerovati da upravo ovaj inžinjerski kompleksni projekat koji je imamo sve dozvole danas nije uknjižen, da mu se negdje izgubila građevinska i upotrebna dozvola koju je ponosno nosio od 1984. godine. Zahvaljujući novom direktoru ZOI ‘84 gdinu Kenanu Magodi konačno je podnesen zahtjev da se objekat uknjiži na svog vlasnika. Ovaj nevjerovatni sportski objekat koji je tada projektovan da nakon Olimpijskih igara bude samodrživ i prepoznatljiv u svjetskim i drugim takmičenjima planiran je i kao turistička atrakcija privlačna u svim godišnjim dobima i svim generacijama“, kazala je Klarić.

 

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo održane u maju zastupnik Naše stranke Damir Marjanović je podnio inicijativu kojom se insistira na tome da Skupština KS donese odluku o utvrđivanju javnog značaja za realizaciju projekta rekonstrukcije i modernizacije olimpijskog borilišta bob i sankaške staze sa pratećim objektima na Trebeviću.

Krajem prošlog mjeseca Magoda je održao sastanak sa Senadom Omanovićem, selektorom sankaške reprezentacije BiH, predstavnicima Vlade KS, i Zavoda za razvoj i planiranje Kantona Sarajevo, te sa Delegatom Vlade Katalonije za jugoistočnu Evropu Ericom Hauckom radi započinjanja aktivnosti kako bi se vratio stari sjaj bob stazi.

 

“Koliko Kanton Sarajevo gubi na godišnjem nivou jer ovu stazu nije nikada prepoznao kao važnu sportsko-rekreativnu i turističku destinaciju? Međunarodna sankaška federacija je 2012. godine uradila studiju kojom su predviđena sredstva potpune obnove staze za uvrštavanje u svjetsku mapu za međunarodna takmičenja u iznosu od 20 miliona KM. Druga studija je pokazala da obnova za korištenje ljeti za rekreaciju i treninge može koštati do 1,5 miliona KM. Obnova ove staze bi dovela do potpune revitalizacije ovih sportova u BiH, uključivanje staze u međunarodna takmičenja, zvančni program treninga, povećana sredstva za podršku razvoju ovih sportova u BiH, razvoj olimpijskog, sportskog, adrenalinksog i kulturnog turizma te vraćanju identiteta Olimpijskog grada gradu Sarajevu. Uz ovu stazu i sve druge planirane aktivnosti planina Trebević bi vratila stari sjaj i ponudu a mladim bh juniroma sankašima potvrdu da čuvaju istinske vrijednosti čovječanstva“, kazala nam je Klarić.

 

Navodi da Međunarodna sankaška federacija bob i sankašku stazu Trebević vodi kao stazu koju treba obnoviti a trenutno koristiti za neoficijelne ljetne treninge. I tako godinama Međunarodna sankaška federacija, tvrdi ona, obilazi stazu i nada se obnovi u uključenju ove staze u sve međunarodna takmičenja u koja je bila uključena.

”Neumorno i naš bh sankaški tim ljeti trenira na stazi i postiže fantastične rezultate na međunarodnim takmičenjima. Naša tri juniora su među prvih 16 najboljih sankaša juniora u svijetu. Na ovu stazu, koja zvanično ne postoji u katastru, u toku ljeta pored naših mladih sankaša na treninge dolaze i sankaške reprezentacije Češke, Ukrajine, Slovačke, Slovenije, Hrvatske i drugih. Bob i sankaška staza na Trebeviću je najbrža i najsigurnija i zato je omoljena među sportistima jer na njoj mogu postići brzinu od nevjerovatnih 141 km na sat. Po novim standardima prilikom sanacije ove staze za zimske sportove ona bi se morala mal usporiti. Svaki trening u ovoj disciplini se registruje te se prema tim rezultatima određuju startne pozicije. Međutim svi oni koji dolaze na Trebevićku stazu dolaze iz čiste ljubavi jer ovi treninzi nisu registrovani niti oni imaju i mogu nekome zvanično platiti troškove za svako spuštanje/trening. Sretni su jer imaju dolaćine iz bh sankaškog saveza koji brinu o njihovoj sigurnosti. Svaki zvanični trening košta 25 eura po jednom spuštanju. Obišli smo više puta ove treninge i sjajan je osječaj ponovo vidjeti ovu satzu da se koristi u sporeske svrhe“, istaknul je naša sagovornica.

 

Još nešto jako zanimljivo za ovu bob i sankašku stazu je, dodaje Kalrić, njena fleksibilnost te inžinjersko rješenje da se staza može odvojiti na tri nezavisne staze i tako pružiti mnogo širu lepezu usluga ne samo u zvaničnim sportskim takmičenjima i treninzima nego i kroz turištičko rekreacione atrakcije kao što je bila ponud spuštanja niz stazu u turističkom bolidu Vučko.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *