Naslovna Vijesti Svijet Većina Britanaca smatra da Johnson mora provesti Brexit po svaku cijenu
Većina Britanaca smatra da Johnson mora provesti Brexit po svaku cijenu
0

Većina Britanaca smatra da Johnson mora provesti Brexit po svaku cijenu

0

Većina Britanaca smatra da premijer Boris Johnson mora izvesti Veliku Britaniju iz Europske unije “po svaku cijenu”, čak i ako bi to zahtijevalo suspenziju parlamenta, pokazalo je u ponedjeljak ispitivanje javnog mnijenja.

Johnson je obećao izvesti Britaniju iz EU-a najkasnije 31. oktobra, bez obzira na to hoće li ili ne uspjeti do tada osigurati dogovor s Bruxellesom, i uprkos tome što se mnogi članovi parlamenta protive Brexitu bez dogovora.

Ispitivanje javnog mnijenja ComRes, provedeno za list Daily Telegraph, pokazalo je da se 54 posto ispitanih slaže s tvrdnjom: “Boris (Johnson) mora provesti Brexit po svaku cijenu, uključujući, ako je nužno, suspenziju parlamenta, kako bi spriječio članove parlamenta da ga u tome zaustave”, prenosi Reuters.

Rezultat je zasnovan na odgovorima od 1.645 ispitanika.

Ista anketa utvrdila je da je podrška Konzervativnoj stranci porasla za 6 postotnih bodova na 31 posto, u usporedbi s 27 posto ispitanika koji su rekli da će podržati opozicionu Laburističku stranku. Taj se rezultat temeljio na 1.783 odgovora.

Taj se rezultat uvelike podudara s drugim anketama koje pokazuju povećanu podršku konzervativcima otkako je Johnson preuzeo dužnost od Theresa May.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *