Naslovna Vijesti Svijet Rouhani: Rat s Iranom ‘majka je svih ratova’
Rouhani: Rat s Iranom ‘majka je svih ratova’
0

Rouhani: Rat s Iranom ‘majka je svih ratova’

0

Rat s Iranom majka je svih ratova, izjavio je u utorak iranski predsjednik Hassan Rouhani u govoru uživo emitiranom na državnoj televiziji, ponovo upozoravajući da plovidba kroz strateški vodotok Hormuški moreuz ne bi mogla biti sigurna.

Napetosti su visoke između Irana i Zapada od prošle godine kada su se Sjedinjene Države povukle iz međunarodnog sporazuma kojim su ukinuti neki aspekti iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija Islamskoj Republici.

– Mir s Iranom majka je svakog mira, rat s Iranom majka je svih ratova – izjavio je Rouhani u govoru u ministarstvu vanjskih poslova tokom koga je također pohvalio šefa iranske diplomatije Mohammada Javada Zarifa nakon što su mu Sjedinjene Države uvele sankcije 31. jula.

Ukoliko Sjedinjene Države žele pregovore s Iranom tada mu moraju ukinuti sve sankcije, naglašava Rouhani, dodajući da Iranu mora biti omogućeno da izvozi naftu.

Pojačavajući strahovanja od bliskoistočnog rata s globalnim posljedicama, iranska Revolucionarna garda zaplijenila je britanski tanker Stena Impero u blizini Hormuškog moreuza u julu zbog navodnog kršenja morske granice, dvije sedmice nakon što su britanske snage zaplijenile iranski naftni tanker u blizini Gibraltara pod optužbama da je prekršio sankcije protiv Sirije.

– Moreuz za moreuz. Ne može biti da je Hormuški moreuz slobodan za vas a da Gibraltarski moreuz nije slobodan za nas – kazao je Rouhani.

Približno petina svjetske trgovine naftom prolazi kroz strateški Hormuški moreuz, prenosi Reuters.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *