Naslovna Vijesti Društvo Milioneru Pramodu Mittalu i saučesnicima određen jednomjesečni pritvor
Milioneru Pramodu Mittalu i saučesnicima određen jednomjesečni pritvor
0

Milioneru Pramodu Mittalu i saučesnicima određen jednomjesečni pritvor

0

Mittal, Das i Bhattacharyya uhapšeni su u utorak pod sumnjom da su počinili krivično djelo organizovani kriminal uz zloupotrebu položaja i ovlasti u poslovanju, a naredba o provođenju istrage protiv njih donesena je 15. jula ove godine.

Nakon što su ispitani u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona postupajući tužilac Ćazim Serhatlić Kantonalnom sudu u Tuzli jučer je predložio mjeru jednomjesečnog pritvora koja je nakon sinoćnjeg ročišta prihvaćena.

Odluku o jednomjesečnom pritvoru donio je sinoć sudija Kantonalnog suda u Tuzli.

Ako im se dokaže krivica, Mittal, Das i Bhattacharyya u zatvoru bi mogli provesti ukupno do 45 godina.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da se kriminalne radnje u GIKIL-u odvijaju već 16 godina, a samo u periodu od 2006. do 2015. iz ove lukavačke kompanije izvučen je skoro 21 milion maraka. Ovaj novac završio je u kompaniji GSHL koja je u vlasništvu Pramoda Mittala, a nalazi se na ostvru Isle of man u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prema tvrdnjama tužilaštva, novac je izvlačen na više načina – putem menadžerskih ugovora u gotovini, ali i isplatom uvećanih faktura u odnosu na dogovorenu cijenu.

Istragom Tužilaštva u Tuzli obuhvaćeno je ukupno šest osoba iz GIKIL-a, a jedna od njih je i bivši generalni direktor ove kompanije Debashish Ganguly, koji je nedostupan pravosudnim organima u BiH. Za njim je raspisana potjernica, a prema informacijama koje ima Tužilaštvo TK, on se nalazi u Londonu.

Vehid Mešić i Faik Buševac koji su bili odgovorne osobe u KHK Lukavac prilikom zaključivanja štetnog ugovora o ulasku GSHL-a u GIKIL, također su obuhvaćeni ovom istragom.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *